Acasă Stirile zilei Energie Romgaz, inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor câmpuri din...

Romgaz, inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor câmpuri din Irak

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministerul Petrolului din Irak a publicat joi lista finală cu cele 47 de companii precalificate să participe la o licitaţie programată la sfârştul lunii mai, pentru drepturi de explorare la 12 perimetre de gaze şi petrol, printre acestea figurând şi Romgaz.

Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, a dispărut din varianta finală a listei, iar cea mai notabilă apariţie este Syrian General Oil, transmite Reuters.

Exxon Mobil a deranjat Bagdadul prin semnarea unui acord de explorare cu guvernul regional din Kurdistan, considerat ilegal de către autorităţile centrale.

Anul trecut, Ministerul Petrolului din Irak a exclus compania americană Hess Corp din licitaţie după ce a semnat mai multe acorduri cu guvernul din Kurdistan.

Printre companiile precalificate pentru licitaţie se numără BP şi Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC şi CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft şi Lukoil (Rusia), Glencore (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa).

Companiile selectate se pot asocia în consorţii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitaţie.

Câmpurile petrolifere şi gazeifere din Irak au fost neglijate în ultimele decenii, din cauza războaielor şi sancţiunilor economice.

Licitaţia pentru explorarea celor 12 blocuri este programată pentru 30-31 mai, după ce a fost amânată de mai multe ori, şi ar putea creşte rezervele Irakului cu aproximativ 820 miliarde metri cubi de gaze şi 10 miliarde barili de petrol.