Acasă Stirile zilei Romanul care ar putea revolutiona medicina! Va rescrie istoria celei mai necrutatoare...

Romanul care ar putea revolutiona medicina! Va rescrie istoria celei mai necrutatoare boli! A fost pe lista scurta pentru premiul Nobel!

 

Un emerit doctor cercetator roman lucreaza la un soi de biopsie lichida, care poate detecta nemiloasa maladie cat inca este intr-o stare incipienta, atunci cand este tratabila.Descoperirea sa da sperante uriase omenirii si preconizeaza ca in urmatorii 50 de ani, cancerul ar putea fi tratat la fel cum in prezent sunt tratate bolile cronice.

Cel mai important centru pentru tratarea si studiul cancerului din Statele Unite si printre cele mai bine cotate din lume se numeste John Hopskins si este un campus urias, cu spital si baza de cercetare. si cu cea mai veche facultate de medicina din Statele Unite.

Victor Velculescu este co-director al programului de Cancer din Institut. De asemenea, este specialist emerit in genomica, fiind profesor-cercetator cu rezultate fabuloase. Presa americana l-a facut celebru dupa ce a scris ca s-a aflat doi ani la rand pe lista scurta a candidatilor pentru premiul Nobel in Medicina.

Echipa condusa de el a descoperit un tip de biopsie lichida, adica un test de sange care detecteaza patru forme de cancer in faze incipiente – practic inainte sa apara tumorile, in stadii care nici nu se vad la biopsiile normale.

Prin descoperirea sa, Victor Velculescu face un urias pas in viitor. Exista mai multe tipuri de biopsie lichida in Statele Unite si toate sunt in teste clinice. Cercetarea sa a fost brevetata pentru ca a dat rezultate pe cateva sute de candidati, dar vor urma alti cinci de testari monitorizate de Agentia Federala a Medicamentului. Asa ca in urmatorii 10 ani, biopsia lichida poate deveni un simplu test, ce va putea fi gasit in farmacii, si fiecare om si-l va putea face acasa. Iar Victor Velculescu viseaza ca imediat ce va intra in productie, testul sa ajunga peste tot in lume, adica si in Romania.

S-a nascut in 1970 la Bucuresti, dar sapte ani mai tarziu a emigrat cu familia in Statele Unite. Tatal sau, arhitect, s-a ocupat de ridicarea unor biserici romanesti pe pamant american si s-au stabilit la Baltimore, oras aflat la o ora de New York si Washington.

Studentul Victor Velculescu s-a specializat pe biologie moleculara si din facultate a visat sa descifreze ADN-ul uman. Tanar vizionar inca din 1995, dupa ce a terminat Facultatea la Baltimore, a descoperit ca anumite celule pot fi detectate in sange. insa abia in ultimii 3 ani cercetarea sa a aratat ca celulele respective pot semnala prezenta cancerului, in stadii pretumorale.

Si exista multi pacienti din Statele Unite care deja beneficiaza de pe urma acestei descoperiri. O americanca din New York face acum imunoterapie, dupa ce acum doi ani i-a fost extirpat un plaman, apoi i-au fost descoperite tumori pe creier, si mai nou la laringe. Urmeaza un tratament costisitor, care are la baza testari incipiente de sange, pentru a avea o medicatie personalizata.

Victor Velculescu e unul din primii 5 cercetatori in medicina de la Baltimore. Din multele laboratoare de la Johns Hopkins, cel condus de roman e considerat astazi cel mai prolific. Face echipa cu cercetatori tineri, iar una dintre doctorandele aflate sub aripa sa tocmai a publicat o noua descoperire in cancerul ovarian.

Sursa: stirileprotv