Acasă Stirile zilei Stiinta ROMANUL care a inventat ambalajul special pentru alimente ce DISTRUGE microbii se...

ROMANUL care a inventat ambalajul special pentru alimente ce DISTRUGE microbii se mandreste pe tot MAPAMONDUL!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanul Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca a inventat un ambalaj special pentru alimente care distruge microbii pe loc.

Dan Vodnar, in varsta de 31 de ani, este asistent la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca si totodata este cercetator la Institutul pentru Stiintele Vietii. Tanarul savant a primit la Viena titlul de „Danubius Young Scientist Award“ („Premiul Danubius al tanarului cercetator“), ca urmare a numarului mare de inventii pe care le-a realizat.

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de inventie si a-i permite sa isi comercializeze produsele, scrie epochtimes.com.

Una dintre inventiile lui Dan Vodnar ar putea fi apreciata pe tot mapamondul, si anume ambalajul special pentru alimente, care este antimicrobian.

In aceeasi perioada in care a descoperit acest ambalaj, adica in anii 2010-2012, tanarul savant a fost preocupat ca oamenii sa manance fructele si legumele neafectate, astfel incat a lucrat si la o eticheta antimicrobiana, care are mai multe avantaje: este organica, e biodegradabila, curata legumele si fructele de microbi.

„Eticheta se dezintegreaza cand dai drumul la jetul de apa. Nu intra in mar, iti curata toata suprafata marului. Polimerul din eticheta e ca un fel de detergent impotriva bacteriilor. Provine din natura si se intoarce in natura. Si chiar daca ar trebui sa ingeri aceasta eticheta nu ai pati nimic“, a aratat Dan Vodnar.

Ambalajele inventate de cercetatorul clujean sunt realizate din particule speciale care inhiba dezvoltarea oricarui tip de microbi la suprafata fructelor si a legumelor.

„Acest ambalaj practic elimina aceste substante, deoarece el actioneaza acolo unde ar fi problema produsului, adica la suprafata”, spune cercetatorul Dan Vodnar.

Cele doua folii au avantajul de a se dezintegra in natura de cateva ori mai rapid decat alte produse de acelasi tip. Inventia a primit, in 2013, medalia de bronz la salonul international de inventica.

Pentru descoperirea foliilor antimicrobiene, Dan Vodnar a mai primit anul trecut o medalie de bronz la Geneva.

Totusi, produsele raman deocamdata in laborator, intrucat Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de inventie si a-i permite sa isi comercializeze produsele. Cercetatorul sustine ca ambalajele nu ar creste pretul produselor cu mai mult de 50 de BANI.

Dan Vodnar este si coordonatorul unui proiect care ar putea da o solutie la problemele actuale legate de biodiesel – combustibilul viitorului. Echipa internationala pe care o conduce va cerceta transformarea deseului rezultat din biodiesel in betacaroten, precursorul vitaminei A.

„O mare problema a umanitatii este ca rezerva de combustibili clasici este cam pe final. Sunt preconizari destul de pesimiste care spun ca undeva in 50-100 de ani combustibilii fosili vor fi pe final. S-au gasit alternative: biodiesel si bioetanol. Problema e ca biodieselul, de exemplu, produce la fiecare 10 parti o parte de glicerol crud. E poluant pentru mediu si se cauta in acest moment solutii pentru a se gasi microorganisme, bacterii sau microbi care sa faca bioconversia din glicerol in altceva nepericulos”, a explicat Vodnar, pentru Ziarul de Cluj.

Cercetatori din sapte tari, dintre care Cipru, Suedia, Romania, Ungaria si Lituania, vor lucra la acest proiect.

Sursa: obiectiv.info