Acasă Stirile zilei Social Romanii lucreaza cel mai mult pe saptamana in UE

Romanii lucreaza cel mai mult pe saptamana in UE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii angajati cu norma intreaga au avut anul trecut cea mai lunga saptamana de lucru din UE, de 41,3 ore in medie, in timp ce la zile libere in sarbatori legale au fost ultimii, iar la zile de concediu platit au ocupat penultima pozitie la nivel european.

Media saptamanii de lucru este in UE de 39,7 ore, iar in zona euro de 39,5 ore. Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time.

Romanii sunt urmati de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia si Marea Britanie (ambele 40,5), Austria si Bulgaria (ambele 40,3), Cehia si Polonia (ambele 40,2), potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda, cu 37,8 ore. Acestia lucreaza cu 3,5 ore pe saptamana, sau cu 4,5 saptamani pe an, mai putin decat romanii.

Programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE, si la fel ca in Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg si Malta. Francezii se mentin pe ultimul loc in UE, cu 35,6 ore, la fel ca in raportul pentru anul 2010.

Romania se situeaza pe penultima pozitie in UE la concediul mediu anual platit, cu 21 de zile. Pe ultima pozitie, cu cate 20 de zile, se afla zece tari, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru si Belgia. Germanii, francezii si danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de cate 30 de zile.

Angajatii din Romania au avut anul trecut cele mai putine zile libere de sarbatori legale (se exclud sarbatorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care in 2010 a avut 5. Restul tarilor in care angajatii au un concediu platit de numai 20 de zile au intre 7 si 12 zile libere de sarbatori legale.

Spania are cele mai multe zile libere de sarbatori legale, 14, urmata de Malta si Slovacia, cate 12.

Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de sviata si munca in Europa.