Acasă Cultura Calendar Ortodox Romanii intra in postul Adormirii Maicii Domnului! Este ziua cand florile devin...

Romanii intra in postul Adormirii Maicii Domnului! Este ziua cand florile devin bune de leac!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Crestinii ortodocsi intra luni, 31 iulie, in postul Adormirii Maicii Domnului, numit popular postul Sfintei Marii sau al Santamariei, care dureaza doua saptamani. Dezlegare la peste va fi doar in 6 august si in 15 august, ziua praznicului.

Timp de doua saptamani, credinciosii tin al treilea mare post din an, dupa cel al Pastilor si cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Pastile verii“ reprezinta cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintei Maria, iar pentru romani este si ocrotitoarea marinarilor, in mai multe orase fiind organizate procesiuni cu icoane si pelerinaje. Acest post incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. „Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sarbatoarea este precedata de doua saptamani de post aspru, despre care in credinta populara se spune ca este rupt din Postul Mare. intr-adevar, atmosfera este una pascala, cu bucurie si speranta, in biserici citindu-se rugaciuni speciale si cantandu-se in ajun Prohodul, la fel ca si in Vinerea Mare”, explica parintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi, conform Adevarul.

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V-lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxa cinsteste la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare numita in popor si Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare. „Grecii numesc Praznicul Adormirii Maicii Domnului «Pastile verii». Avand in vedere frumusetile naturale ale tarii noastre, ca si multimea de biserici si manastiri inchinate Sfintei Fecioare Maria, multi au considerat ca Romania este gradina Maicii Domnului. De fapt, aceasta expresie a folosit-o si Papa Ioan Paul al II-lea cand a vizitat tara noastra, in anul 1999“, a spus parintele Constantin Stoica, din cadrul Patriarhiei Romane.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos