Acasă Stirile zilei Romania va redeveni verde cu proiectul „Padurea de maine”! Un milion de...

Romania va redeveni verde cu proiectul „Padurea de maine”! Un milion de puieti urmeaza sa fie plantati pe terenuri forestiere cu dificultati de regenerare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Un proiect multianual dezvoltat de Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, prevede sapte ani de plantari si lucrari de ingrijire pentru un milion de puieti, in intervalul 2017-2024, cu o investitie de peste un milion de euro. 

Prima operatiune de reimpadurire va debuta luna viitoare, in noiembrie, iar proiectul se doreste o initiativa deschisa proprietarilor privati de paduri, administratiei locale si publicului larg. Potrivit unui comunicat primit de la Schweighofer Holzindustrie, Asociatia Administratorilor de Paduri (AAP) si Universitatea „stefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, vor ajuta proprietarii privati si administratiile locale sa regenereze suprafete de padure degradate din România, in urmatorii sapte ani.

Proiectul Padurea de Maine va avea un puternic impact pozitiv asupra comunitatilor locale, implicandu-le activ si contribuind in mod substantial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecarilor de teren si inundatiilor din zonele reimpadurite.

Proiectul raspunde unei nevoi urgente de reimpadurire a suprafetelor de fond forestier aflate in proprietate privata sau a administratiilor locale. Padurile au fost retrocedate in mai multe etape, iar diferite situatii au dus, in unele cazuri, la degradarea acestora. Exista subventii pentru impadurirea terenurilor cu destinatie agricola, dar nu si mecanisme financiare care sa sustina actiunile de reimpadurire.AAP va gestiona lucrarile de plantare si de ingrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selectie si esalonare a lucrarilor de regenerare folosind o metodologie stiintifica.

Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finantarea, voluntari pentru actiuni, relationarea cu comunitatile si o componenta educationala a proiectului.Campania de reimpadurire este deschisa oricarui proprietar privat de padure si oricarei administratii locale. Propunerile de suprafete de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platforma online in care potentialii solicitanti si orice parte interesata pot gasi informatii despre proiect, metodologia si progresul acestuia.in padurile administrate de ocoale silvice private se deruleaza anual lucrari de regenerare artificiala pe suprafete ce insumeaza circa patru mii de hectare.

Lansam proiectul Padurea de Maine pentru a ne adresa situatiilor speciale intampinate in activitatea noastra, in care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea sa realizeze lucrarile de refacere a padurilor detinute. – Dorel Fechete, Director Executiv al AAP.

Cred ca daca dorim sa schimbam ceva si sta in puterea noastra, nu doar ca ar trebui sa o facem, ci suntem obligati sa o facem. Asta inseamna responsabilitate si de undeva trebuie sa pornim. si ce inceput poate fi mai bun decat plantarea unor puieti, noi vieti ce vor forma viitoarele paduri. Este datoria noastra fata de padurea de azi si generatia de maine. – Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universitatii „stefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultura.

Trebuie sa plantam acum, astfel incat generatiile viitoare sa aiba beneficiile ecologice, sociale si economice ale acestor paduri ce vor avea nevoie de zeci de ani sa ajunga la maturitate. Padurea de Maine va fi implementat in toate regiunile Romaniei iar plantarea va urmari restabilirea tipului natural de vegetatie forestiera in zonele selectate. – Ionut Apostol, manager de proiect, Holzindustrie Schweighofer Romania.

Ne-am angajat sa sprijinim o silvicultura sustenabila in Romania si, prin urmare, sustinem in mod activ Padurea de Maine, proiect care va face ca multe suprafete degradate sa devina din nou paduri – Dan Banacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer Romania.Plantarile vor avea loc anual, in fiecare primavara si/sau toamna, in functie de locatii, specii si conditiile meteorologice, iar lucrarile de ingrijire vor continua timp de mai multi ani dupa plantare in toate locatiile selectate.