Romania a devenit pur si simplu o jucarie de plus in mainile organismelor mondiale, dupa ce autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a avizat modificarea statutului Fondului Proprietatea (FP), propunerile venind din partea Elliott Associates.

Fondul american de hedging Elliott Associates a propus,reducerea mandatului administratorului FP, Franklin Templeton, de la patru la doi ani, noua perioada de administrare incepand din septembrie 2014. De asemenea, Elliott Associates a avansat cateva criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire va duce la incheierea anticipata a mandatului. Propunerile fondului controlat de magnatul Paul Elliott Singer au fost aprobate de ASF, care a avizat si reducerea cvorumului necesar pentru reducerea capitalului social, de la 50% la 25%.

Paul Singer, “vulturul” de la Fondul Proprietatea

Un fond de investitii al miliardarului Paul Singer a cerut confiscarea fondurilor Republicii Congo. Putini romani au auzit de firma de investitii Manchester Securities din New York pana de curand cand a fost raportata pe Bursa de la Bucuresti drept cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea (FP). Statul roman a mai ramas cu doar 2,74% din FP. In spatele Manchester Securities se afla fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza integral firma de investitii.

Fondul poarta numele fondatorului Paul Elliott Singer, care detine si functiile de CEO si director de investitii la Elliott Management Corporation, firma prin care sunt gestionate activele de 17 miliarde de dolari ale celor doua fonduri de hedging marca ElliottAssociates si International.

Paul Elliott Singer, in varsta de 66 ani, si-a castigat o reputatie de investitor activist cu influente in sfera politica, nesfiindu-se sa isi incerce puterile cu guvernele din Congo si Peru, cu marile corporatii precum P&G si Motorola si implicandu-se in campania electorala a lui George W. Bush si Rudolph Giuliani (fostul primar al New York City).

La inceputul anilor 2000 el a mai cumparat si obligatiuni de 10 milioane de dolari emise de Republica Congo, a mers in instanta pentru 400 milioane de dolari, castigand la final 127 milioane de dolari.

Paul Elliott Singer si-a pus fondul sa traverseze Atlanticul pentru Fondul Proprietatea inca din 2008, cand au aparut primele informat ii neoficiale cu privire la achizitiile facute de americani. Fondul american a intrat in actionariatul FP cand actiunile se tranzactionau la un pret de 0,2 lei/titlu pe piata gri si a continuat sa cumpere si in acest an de pe bursa la un pret de circa 0,45 lei/titlu, cu 60% mai ieftin decat valoarea activelor nete.

Grupul Elliot este prezent in Romania prin Elliott Associates, principalul actionar la Fondul Proprietatea. Elliott a propus in 2012 o stra¬tegie care vizeaza vanzarea celor mai valoroase partici¬patii pe care Fondul Proprietatea le detine in principalele companii din sectorul energetic, achizitionate la preturi mai mici decat cele actuale, si distribuirea veniturilor astfel obtinute.

Acum poate intelegeti cine cumpara economia romaneasca pe NIMIC…

Sursa: gandeste.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.