Acasă Stirile zilei Bani Romania, tara cu cea mai mare crestere economica din UE

Romania, tara cu cea mai mare crestere economica din UE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru al doilea trimestru consecutiv  Romania are cea mai mare crestere economica anuala din UE. Produsul Intern Brut al tarii noastre a inregistrat o crestere de 3,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Acesta este cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, potrivit unor estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

In ultimul trimestru al anului trecut Romania a avut o crestere a PIB de 5,1%. Potrivit Eurostat, in primul trimestru din 2014 Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica anuala de 1,4% iar zona euro un avans de 0,9%.

In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, Romania a inregistrat cea mai mica crestere economica din UE (0,1%), o incetinire semnificativa fata de cresterea trimestriala de 1,4% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar si asa, economia romaneasca a inregistrat performante superioare Cehiei si Frantei, ale caror economii au stagnat in primele trei luni ale acestui an, in timp ce economia olandeza a inregistrat o contractie trimestriala de 1,4%.

In perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a ramas neschimbata la 0,2% in timp ce in Uniunea Europeana avansul ritmului de crestere a incetinit la 0,3% de la 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Potrivit estimarilor ‘semnal’ publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier), transmite Agerpres.

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste cu 2,6% in acest an, fata de 2,4% cat estimase in ianuarie, si cu 2,8% in 2015.

Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos