Acasă Stirile zilei Social Romania se afla printre tarile din UE care au adoptat legislatia comunitara...

Romania se afla printre tarile din UE care au adoptat legislatia comunitara impotriva traficului de persoane!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a cerut unui numar de 18 tari din Uniunea Europeana, sa puna in aplicare legislatia comunitara impotriva traficului de persoane, potrivit AFP.

Romania se numara printre cele noua tari care au transpus regulile europene in legislatia nationala si care au fost evidentiate de oficialul european.

„Fenomenul este in crestere. Sunt arestati tot mai putin autorii acestui sclavagism modern”, si-a exprimat Cecilia Malmstrom regretul in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles.

Una din cauzele esecului este ‘dificultatea de a defini’ aceasta fapta, a subliniat ea. Un alt motiv este „teama victimelor de a depune marturie, deoarece nu se simt in siguranta”, a adaugat comisarul.

Uniunea Europeana are din 2011 o legislatie care face ca infractiunile legate de traficul de fiinte umane sa fie reprehensibile in mod identic in toate jurisdictiile din Uniunea Europeana.

Insa „numai noua din cele 27 de state membre ale UE au transpus (legislatia) pana la data limita de 6 aprilie: Cehia, Suedia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Romania si Finlanda”, a spus ea.

„Alte patru sunt pe cale de a face acest lucru – Marea Britanie, Belgia, Bulgaria si Slovenia -, insa nu este suficient”, a afirmat ea. Toate celelalte, printre care Franta, Germania, Italia, Spania si Olanda, „sunt deja in intarziere cu doua luni”, a avertizat comisarul.

Cecilia Malmstrom a anuntat in mai multe randuri ca nu va ezita sa ia „masurile necesare” pentru a se asigura ca „se va face acest lucru”.

Peste 23.600 de persoane, dintre care 68% femei si 15% copii, au fost victime sau sunt suspectate ca au fost victime ale traficului de fiinte umane in Europa intre 2008 si 2010, indica un raport oficial al CE pe acest subiect.

Majoritatea persoanelor victime ale traficului de fiinte umane (62%) sunt aservite in scopuri sexuale, in timp ce 25% sunt constranse la munca fortata. Majoritatea victimelor (61%) sunt originare din Europa si in special din Bulgaria sau din Romania, noteaza AFP.

Comisarul pentru afaceri interne a lansat vineri, la Bruxelles, o platforma europeana a societatii civile impotriva traficului de fiinte umane, din care fac parte peste 100 de organizatii non-guvernamentale, potrivit unui comunicat al CE. Din partea Romaniei participa la aceasta platforma organizatiile APDAREAsociatia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie, ARCAForumul Roman pentru Refugiati si Migranti, Asociatia Generatie Tanara (Unga Liv), CPECentrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundatia People to People si Asociatia Reaching Out.

Sursa: agerpres.ro