Acasă Stirile zilei ROMANIA se afla in topul statelor europene cu risc de DEZASTRE NATURALE!...

ROMANIA se afla in topul statelor europene cu risc de DEZASTRE NATURALE! Vezi la ce DEZASTRE suntem expusi! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Institutul pentru Mediu și Securitate Umana din cadrul ONU a lansat Raportul Mondial al Riscurilor, Romania prezentand, potrivit studiului, un risc mediu.

Potrivit documentului, „riscul de catastrofe naturale al oricarei tari depinde inclusiv de conditiile economice, sociale și institutionale ale societatii sale”. Raportul ierarhizeaza 173 de state in functie de indicatori privind susceptibilitatea structurala, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale și expunerea la hazarde naturale.

Romania ocupa locul 82 din 173 in clasamentul realizat de institut, unde locul 1 prezinta cel mai mare risc. Ţara noastra are o capacitate redusa de gestionare a dezastrelor naturale, precum si de adaptare in urma lor. Prost stam si la indicatorul susceptabilitate structurala, unde Romania si Moldova o duc cel mai rau din Europa, potrivit raportului, intrucat aici nu toata lumea are acces la apa curata si salubrizare. De asemenea, performanţa economica a celor doua ţari, masurata in funcţie de PIB per capita, este slaba faţa de restul Europei, in Moldova PIB-ul per capita fiind de 3.110 dolari pe an si in Romania de 14.287 dolari pe an, in comparaţie cu PIB per capita din Germania – de 37.260 de dolari pe an.

Riscurile la care este expusa Romania sunt cutremurele, inundaţiile, furtunile si seceta.

Romania este mai expusa riscurilor decat Republica Moldova (108), Botswana (109) și Bulgaria (118). Romania, de altfel, se afla pe locul 4 in Europa ca risc de dezastre naturale, fiind depasita doar de Albania (38), Serbia (66) si Grecia (72). In Europa, Islanda este ţara cea mai sigura din puctul de vedere al dezastrelor naturale, in ciuda numerosilor sai vulcani.

Qatar este statul cu cel mai scazut risc de dezastre naturale din intreaga lume, ocupand pozitia 173 in clasament. Raportul a desemnat Vanuatu ca fiind tara cu cel mai mare risc de dezastre naturale. Micul stat insular din Oceanul Pacific este lovit frecvent de ciclonuri și este extrem de vulnerabil fata de efectele schimbarilor climatice.

Efectele schimbarilor climatice pe teritoriul Romaniei sunt din ce in ce mai evidente, prin prezenta unor fenomene ce afecteaza siguranta populatiei și economia nationala: seceta extrema, inundaţii, incendii, alunecarile de teren, arata asociaţia de protecţia mediului Terra Mileniul III.

„Modificarile climatice legate de tendinţele globale de incalzire genereaza noi incertitudini referitoare la magnitudinea si frecvenţa unor hazarde. In ultimii 20 de ani am asistat la tot mai multe precipitaţii sub forma torenţiala si la perioade secetoase tot mai indelungate. Neaplicarea adevcata a legislaţiei specifice, a determinat o inrautaţire a condiţiilor de mediu prin despaduriri necontrolate, distrugeri ale perdelelor forestiere si ale sistemelor de irigaţii din campie si o accentuare a impactului hazardelor naturale asupra societaţii”, arata fundaţia.

Romania a resimtit acut anul acesta efectele distrugatoare ale incendiilor și secetei. Sute de hectare de pașune și de fond forestier au fost inghitite de flacari, provocate in majoritatea cazurilor de temperaturile ridicate, mai atrage atenţia Terra Mileniul III.

Suprafete intregi de culturi au fost calamitate in mai multe judete din cauza fenomenului de seceta. Pierderile inregistrate la productia de cereale din Romania se ridica la 2,5-3 miliarde de euro, potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Acest lucru se traduce prin creșterea preturilor la alimente și creșterea importurilor. De asemenea, au fost alocate sume imense de la bugetul de stat pentru acordarea de plati compensatorii fermierilor afectati de pierderea recoltelor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos