Romania sarbatoreste, astazi, 2 februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede, eveniment care marcheaza semnarea, in anul 1971, a Conventiei de la Ramsar, Iran, ratificata de Romania prin Legea 5/1991.
Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971 a stabilit ca data de 2 Februarie ca Zi Mondiala a Zonelor Umede. Aceasta conventie a fost ratificata si de Romania prin Legea nr. 5 / 1991.
De-a lungul timpului, Conventia Ramsar asupra zonelor umede a reliefat rolul important pe care-l ocupa populatia in conservarea acestora. Zonele umede sunt habitate naturale cu functii vitale in reteaua naturala a apelor de suprafata si subterane. In perioadele cu precipitatii, zonele umede inmagazineaza apa, avand rol important in reducerea riscului si a efectelor negative produse de inundatii, iar in perioadele de seceta, elibereaza treptat apa inmagazinata si asigura refacerea debitelor cursurilor de apa.
Romania este o tara cu o diversitate biologica ridicata, exprimata atat la nivel de ecosisteme, cat si la nivel de specii. Ecosistemele naturale si seminaturale din Romania reprezinta aproximativ 47% din suprafata tarii, potrivit Ministerului Mediului. In Romania exista 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala ce reprezinta trei la suta din suprafata tarii. Din acestea, 12 sunt inscrise pe Lista Ramsar: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Insula Mica a Brailei, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Muresului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbravita, Lacul Techirghiol, Lacul Bistret, Confluenta Olt – Dunare, Lacul Iezer Calarasi si Balta Suhaia (ultimele 4 zone umede fiind inregistrate in anul 2012).
Sursa: rtv.net