Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isareascu, a facut cateva afirmatii suprinzatoare. Vasilescu spune ca diferentele economice intre Romania si tarile din Vest nu sunt cauzate in mod necesar de vreo gena paguboasa ci de conditiile istorice potrivnice prin care a trecut Romania in ultimele zeci de ani.

Consilierul lui Mugur Isarescu  spune ca fara Al Doilea Razboi Mondial, Romania putea fi o putere economica.

„Si anume, ca nu ereditatea ne-a dus pe aceasta linie oblica, cu trei de 7, nu genele noastre ne produc dureri de cap, ci vremurile si coplesirea noastra sub vremuri. Ma refer la perioada comunista si la eventualitatea in care Al Doilea Razboi Mondial nu ar fi avut loc”, spune Vasilescu.

„Unii spun ca istoria nu se scrie cu daca, insa astazi istoria contrafactuala este mai mult decat o moda, este o preocupare serioasa a multora dintre marii istorici. Si dilemele merg atat de departe, incat tari ca Marea Britanie sunt acuzate, in studii de specialitate, ca nu au reusit sa evite Primul Razboi Mondial. Iar acuzatiile sunt dintre cele mai dure: daca Marea Britanie ar fi oprit acel razboi, Europa nu ar fi trecut nici prin comunism, nici prin fascism. Si atunci, iata ca ma simt indreptatit sa spun ca daca nu ar fi fost Al Doilea Razboi Mondial, astazi Romania ar fi fost o mare putere economica”, a spus Vasilescu intr-un interviu.

Sursa: Agerpres