Acasă Stirile zilei Stiinta Romania, insemnata cu ROSU pe HARTA DEZASTRELOR: „Marele CUTREMUR este APROAPE”!

Romania, insemnata cu ROSU pe HARTA DEZASTRELOR: „Marele CUTREMUR este APROAPE”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania este insemnata cu ROSUs pe harta dezastrelor, ceea ce confirma posibilitatea ca un cutremur major se va produce in viitorul apropiat, potrivit seismologilor din cadrul Universitatii Monash, Australia.

Conform declaratiilor cercetatorilor, harta in cauza este o unealta extrem de pretioasa cu care se pot prezice viitoarele cutremure. Imediat dupa dezastrul din 2004 din Sumatra, echipa de specialisti, in frunte cu profesorul Wouter Schellart, a decis sa studieze toate zonele periculoase de pe glob pentru ca mai apoi sa intocmeasca o astfel de harta.

Interesant este ca cele mai mari cutremure din lume, precum cel din Chile produs in 2010 sau cel din 2011 din Japonia, s-au produs doar in asa numitele zone de subductie.

Termenul de subductie se refera la zona diametral opusa celei de rift. Practic, placa oceanica se ciocneste cu alta si se scufunda inapoi in astenosfera unde se topeste. Vor rezulta cutremure si lanturi muntoase vulcanice pe continent sau arcuri vulcanici pe ocean. Aceasta se produce sub un unghi de 50-60 de grade si pe o suprafata numita plan Benióff, dupa numele celui ce a studiat-o.

“Principala intrebare este daca toate segmentele de subductie sunt capabile sa produca cutremure de mare intensitate. Si daca doar unele, atunci oare cum putem sa le identificam?“, a declarat Schellart.

Pentru a intocmi harta care prevede viitoarele cutremure din lume, cercetatorii s-au folosit de datele care au fost culese incepand in 1900 si pana in prezent. Pe aceasta harta Romania este marcata prin culoare rosie, ceea ce inseamna ca un cutremur de intensitate ridicata se va produce in viitorul apropiat si in tara noastra.

Sursa: antena3.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos