Acasă Stirile zilei Energie Romania detine locul 13 in atragerea de investitii in energii regenerabile

Romania detine locul 13 in atragerea de investitii in energii regenerabile

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitii in energii regenerabile, conform celui mai recent raport trimestrial Ernst&Young privind indicele global de atractivitate a tarilor in privinta energiilor regenerabile.

Cu o diminuare continua a sectoarelor privat si public in incercarea de a reduce nivelul de indatorare si cu o crestere a venitului gospodariilor pentru bunuri nealimentare aproape nula in 2012, consumul pe gospodarie in zona euro este de asteptat sa se reduca cu 0,7% in 2012, iar investitiile in afaceri, de asemenea, sunt susceptibile a se reduce cu aproximativ 1,5%.

Drept urmare, se asteapta ca cererea de energie si gaze naturale sa stagneze sau sa se afle doar in crestere usoara (mai putin de 0,5%) in 2012 si 2013. Ernst&Young apreciaza ca este posibil ca preturile finale de consum sa fie pastrate scazute datorita presiunii politice pentru mentinerea preturilor accesibile – un fenomen cu care companiile de utilitati va trebui sa se obisnuiasca.

„Pentru multe companii de energie si utilitati, supravietuirea in recesiune, dar si prosperitatea ulterioara, depinde de diminuarea riscurilor pe termen scurt si de cautarea oportunitatilor de crestere pe termen lung. Este mai important ca niciodata, ca aceste companii sa pastreze o atentie sporita cu privire la politicile guvernamentale, avand in vedere ca presiunea de a mentine accesibilitatea preturilor la energie este mai puternica ca oricand”, explica Saulius Adomaitis, Partener si Lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst&Young Romania.

Politizarea in crestere a politicilor energetice a condus la crearea unui nivel suplimentar de incertitudine intr-o piata deja volatila. Schimbari rapide in politici au loc in intreaga Europa, variind de la impozitul pe castiguri obtinute din exploatarea energiei nucleare (Germania, Belgia), impozitul asupra companiilor energetice (impozitul „Robin Hood” in Italia), pana la taieri ale subventiilor pentru panouri solare fotovoltaice (Spania, Italia, Germania si Marea Britanie). Aceste schimbari in politicile energetice, conduse de eforturile guvernelor de a reduce datoria publica, transmit, conform Ernst&Young, semnale mixte, atat sectorului utilitatilor, cat si investitorilor, si este posibil ca incertitudinea politica sa continue a fi o problema in pietele europene de energie.

La aceste provocari se adauga presiunea asupra companiilor de utilitati de a investi in active necesare pentru a-si moderniza retelele, prin cheltuieli ridicate de capital. Estimarile privind investitia totala necesara in urmatorii 10 ani variaza pe masura ce sunt introduse noi politici si reglementari, dar este probabil ca aceasta sa depaseasca 80 miliarde de euro anual in urmatorii cinci ani. Daca adaugam aceasta cifra la ceea ce companiile de utilitati trebuie sa refinanteze, din 2012 pana in 2014, credite si obligatiuni in valoare de peste 100 miliarde euro, devine clar faptul ca accesarea acestor fonduri ar insemna un efort financiar important, chiar si intr-o piata aflata in crestere. In climatul economic actual, o astfel de operatiune incepe sa se arate foarte incerta.

Progresul realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. Insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Pentru a ramane in joc si pentru a putea atrage investitiile pe care si le doreste in aceste domenii, Romania trebuie sa treaca la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine investirea in noi tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si de retele computerizate de energie.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDupa 25 de ani, Microsoft are un nou LOGO
Articolul următorAndrea Bocelli va CONCERTA anul viitor in Romania