Serviciul de Informatii Externe desfasoara o campanie fara precedent de recrutare prin intermediul celor mai importanti bloggeri din Romania. Serviciul de Informatii Externe a apelat la unii dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Romania pentru a atrage viitorii spioni ai Romaniei.

Cetin, Zoso, Victor Kapra si Costin Cocioaba au scris despre oferta de munca de la Serviciul de Informatii Externe.

„Nu pot vorbi despre acest subiect”, a spus scurt unul dintre bloggeri intrebat de materialul pe care l-a publicat despre SIE. Bloggerii implicati in campanie au semnat un Agreement inainte de vizita si de intalnirea cu cele doua cadre operative, care le-au raspuns la intrebari, noteaza paginademedia.

SIE nu este la prima campanie de recrutare

Anul trecut, SIE a derulat o campanie pe Facebook, care trimitea catre un “Test de abilitati” pe site-ul Agentia de Spionaj.

Autorul blogului zoso, Valetin Petcu, scrie ca „zilele trecute a avut loc o intalnire informala, in care membri ai Serviciului de Informatii Externe au vrut sa explice catorva oameni cine este si cu ce se ocupa acest serviciu, scopul lor pe termen scurt si mediu fiind atragerea in serviciu a unor oameni de calitate, care momentan fie sunt speriati de “servicii”, fie sunt convinsi ca nu se incadreaza”.

Ma numesc Ametcea, Cetin Ametcea si am vazut patriotism

„SIE nu detine firme, traieste doar din banii de la buget. Asa ca discutiile cu finantari, firmele serviciilor si restul sunt simple glume, pentru ca nu exista cadrul legal prin care ar putea functiona asa ceva in cadrul lor. A se mentiona ca banii de la buget sunt niste glume fata de SRI sau, si mai rau, fata de celelalte servicii de spionaj din NATO.

si pentru ca a venit vorba de NATO, ai nostri sunt pe locul 2 in alianta la cantitatea si calitatea informatiilor transmise. Va las sa ghiciti singurei cine este pe locul 1.

Asa. Legat de discutiile cu serviciile care fac si dreg in tara. SIE nu are dreptul legal de a activa cu activitati specifice pe teritoriul Romaniei. Singurii care pot face asta sunt colegii de la SRI. Ca fapt haios, SIE este un serviciu ilegal oriunde in lume. in tara nu au voie sa se desfasoare, iar in clipa in care trec granitele tarii, devin automat, spioni, deci, ilegali”, spune Cetin.

Victor Kapra: Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii ofiter SIE

Nu au legitimatie de serviciu (nu exista un astfel de document pentru niciun angajat al institutiei) si arata asemenea unor manageri oarecare de companie. Daca ii vezi la o masa in Centrul Vechi cu o bere in fata, pot trece foarte usor drept niste corporatisti de multinationala iesiti sa se relaxeze.

in afara de cei doi n-am zarit in timpul vizitei vreun alt ofiter SIE, dar cei doi oficiali ne asigura ca spionii romani nu arata precum cei din filme. Pot fi burtosi, cu chelie, cu infatisari absolut banale – treci pe langa ei pe strada si nu ii bagi in seama.

in definitiv, ca sa fugi cu un stick cu date secrete abia obtinute, nu trebuie sa arati neaparat bine, ci sa ai o buna pregatire fizica si stapanire de sine. si uneori, sa tragi perfect cu arma.

Avem nevoie de oameni lucizi; cei care cauta cu orice pret adrenalina nu sunt potriviti pentru misiuni, pentru ca atunci cand lucrezi cu patima, nu te mai controlezi si ii cresti sansele „tintei”.

Totul trebuie sa para obisnuit, simplu, pentru ca in general ceea ce e complicat sperie, iar in activitatea noastra inteligenta trebuie sa existe, dar sa nu se vada, spune Cristian.

Serviciul de Informatii Externe este o institutie militara, dar 95% dintre angajati provin din institutii de invatamant universitar civil.

Ofiterii SIE sunt la baza istorici, geologi, ingineri, teologi, medici, juristi, fosti jurnalisti.

Ofiterii romani aflati in misiune pot fi uneori, de pilda, receptioneri la hotel, oameni care cauta sabatic sensul vietii in regiuni exotice, membri ai unor grupari religioase sau simpli angajati ai unor companii.

Candidatul ideal este in jurul varstei de 27 de ani, mentioneaza Victor Kapra.

Costin Cocioaba: SIE va desfasura o ampla campanie de recrutare

„Sunt multe informatii de decantat, insa ce pot sa va spun cu siguranta este faptul ca astfel de intalniri sunt, pentru majoritatea dintre noi, civilii, once in a life time.

Pentru cei carora le este neclar ce face SIE, pe scurt, Serviciul se ocupa cu obtinerea de informatii secrete, necesare Romaniei, activitatea acestuia desfasurandu-se exclusiv in afara granitelor tarii.

Scopul intalnirii a fost acela de a afla cat mai multe despre SIE ca angajator, Serviciul urmand sa desfasoare in perioada urmatoare o ampla campanie de recrutare.

… nu e mereu ca in filmele cu James Bond, unde este prezentat doar spectaculosul meseriei. si iti trebuie, din cate am inteles, un minim de 10-15 ani pentru a putea avea experienta necesara sa actionezi ca-n filme fara sa pui in pericol viata ta, a colegilor, sau a altor persoane implicate intr-o actiune.

… telefoanele se pot asculta chiar daca sunt inchise. Nu este un procedeu simplu si la indemana oricui, insa sunt institutii, printre care si SIE, care o pot face.

… nu umbla nimeni mascat pe strada, nu e nimeni plin de muschi si de scheme kung-fu, iar fetele nu poarta un pistol mic lipit de picior.

… cei care pleaca in misiuni schimba pasapoartele ca pe sosete,

Costin Cocioaba puncteaza ca “La invitatia SIE, blogul costin.ro sustine campania de informare si recrutare de noi cadre in cadrul Serviciului. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.