Acasă Sanatate Romania are un sistem medical mai PROST ca al Bulgariei. Impreuna cu...

Romania are un sistem medical mai PROST ca al Bulgariei. Impreuna cu Serbia avem rosu pe linie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania ocupa penultimul loc, al 35-lea, in Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) 2014, clasandu-se doar deasupra Bosniei si Hertegovinei si fiind depasita de Bulgaria si Serbia, potrivit materialului dat publicitatii marti la Bruxelles.

Romania a obtinut doar 453 de puncte din totalul de 1.000, in timp ce Bulgaria are 547 de puncte.

Autorul studiului, dr. Arne Björnberg, atrage atentia asupra faptului ca Romania si Serbia sunt singurele tari din index care au „rosu pe linie” la opt indicatori: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantila, rata de supravietuire a bolnavilor cancer, anii de viata pierduti prin deces ce putea fi prevenit, infectiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor si depresia.

Mortalitatea infantila, „cel mai relevant indicator” din studiu, este de aproape 10 la 1.000 de nasteri in Romania, care se situeaza pe ultimul loc in aceasta privinta. Media europeana a mortalitatii infantile este de 6 la 1.000 de nasteri, cel mai bine situata fiind Islanda cu doua decese la o mie de nasteri.

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupati in sase categorii.

La cea mai importanta categorie – „rezultatele tratamentelor”, Romania a acumulat 83 de puncte din 250, clasandu-se pe ultima pozitie alaturi de Serbia, iar la capitolul „accesibilitate” (timpii de asteptare pentru tratament), a primit 100 de puncte (din 225), fiind la acelasi nivel cu Spania, Marea Britanie, Polonia si Lituania si inaintea Suediei si Irlandei (cate 88 de puncte) si a Bosniei si Hertegovinei (75 de puncte), dar depasita de toate celelalte tari din index.

In rest, Romania a acumulat 63 de puncte din 150 la „gama de servicii si extinderea acestora”, fiind doar inaintea Albaniei si Bulgariei, 71 din 125 la „preventie” si 52 din 100 la „farmaceutice”, la aceste doua categorii situandu-se la acelasi nivel cu Bulgaria si Polonia, si 83 de puncte din 100 la categoria „drepturile si informarea pacientilor”.

Potrivit EHCI, in Romania s-au redus serviciile si asa insuficiente la care au acces pacientii, iar calitatea este in general foarte slaba, anumite grupuri etnice beneficiind de ingrijiri si mai proaste.

„Principalele eforturi trebuie sa vizeze restabilirea serviciilor de baza, ingrijirea maternala si medicina generala. Exodul cadrelor medicale trebuie abordat, precum si coruptia larg raspandita”, se arata in comunicatul care insoteste indexul.

In index se mai atrage atentia ca Romania trebuie, in primul rand, sa reduca proportia asistentei spitalicesti, mutand accentul pe ingrijirile ambulatorii. Astfel, cheltuielile sistemului ar scadea, iar rezultatele tratamentelor s-ar imbunatati.

Pe de lata parte, EHCI 2014 demonsteaza ca, in ciuda crizei financiare, sistemul medical european in ansamblu continua sa se imbunatateasca. Olanda, cu 898 de puncte, se mentine pe primul loc al clasamentului, fiind urmata de Elvetia (855), Norvegia (851), Finlanda (846) si Danemarca (836).

EHCI 2014, realizat de compania suedeza Health Consumer Powerhouse, isi propune sa evalueze felul in care consumatorii serviciilor de sanatate sunt serviti de cele 36 de sisteme nationale analizate.