Acasă Stirile zilei Social Romania are o rata a mortalitatii infantile de doua ori mai mare...

Romania are o rata a mortalitatii infantile de doua ori mai mare decat media UE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii la copii, iar europenii traiesc in medie tot mai mult si sunt mai sanatosi, potrivit raportului pe anul 2012 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

Vestea buna pentru Romania este, conform raportului agentiei specializate a Natiunilor Unite, ca speranta de viata a crescut in medie cu peste cinci ani.

Vestea mai putin buna este ca estimarile privind speranta de viata, de 70,2 ani pentru barbati si 77,6 ani pentru femei, sunt printre cele mai modeste din Europa, Romania ocupand locurile 41 (pentru barbati), respectiv 37 (pentru femei), dintr-un total de 53 de tari. De asemenea, rata mortalitatii infantile este una dintre cele mai ridicate de pe continent, cu 9,8 cazuri la 1.000 de nasteri.

Bolile sistemului circulator continua sa ramana principala cauza a deceselor, cu o rata de circa 540 de cazuri la 100.000 de locuitori. Conform raportului OMS, in 2010 cheltuielile pentru sanatate au reprezentat doar 5,6% din PIB, doar cinci tari din Europa avand procente mai mici.

Criza economica ar putea ameninta progresele inregistrate in materie de speranta de viata in Europa daca guvernele decid sa isi reduca bugetul alocat sanatatii, avertizeaza OMS in acelasi raport.

„Un scenariu posibil si care ameninta progresele constante realizate in materie de speranta de viata in Europa ar fi cuplarea unor crize economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor pentru sanatate”, mentioneaza documentul.

Sursa: rtv.net