Acasă Stirile zilei Justitia Romania a preluat conducerea in topul coruptiei in UE: Are de patru...

Romania a preluat conducerea in topul coruptiei in UE: Are de patru ori peste media europeana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania a depasit Bulgaria in topul coruptiei in UE si s-a instalat confortabil pe primul loc! Conform unui index de calcul european, coruptia in Romania este de 31 de puncte in timp de media europeana se situeaza la 8 punct. Bulgaria atinge 25 de puncte, iar singurele state cu un index mai ridicat sunt Lituania (27) si Slovacia (27).

Romania si Bulgaria sunt supuse unui mecanism de supraveghere de catre Comisia Europeana care critica cu regularitate ineficienta justitiei in fata coruptiei.

In urma unei anchete in randul populatiei bulgare, reiese ca persoanele chestionate considera coruptia de doua ori mai des practicata, comparativ cu media europeana, in serviciile publice vamale, de justitie, politie, sanatate si educatie, potrivit unui raport al CSD. Coruptia in Bulgaria, cu 150.000 de mite pe luna, depaseste de doua sau trei ori media europeana si constituie „o problema endemica”, a reclamat luni Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia.

 „Din cauza nepedepsirii coruptiei la nivelurile inalte ale puterii (…) Bulgaria este una dintre putinele – daca nu singura – tara din Europa fara coruptie politica dovedita” de tribunale, arata CSD in acest studiu finantat de fundatia germana Friedrich Ebert.

 

„Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (…) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice”, constata CSD. Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, adauga Centrul.

Centrul de studiu al democratiei evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea mita.

Coruptia in administratie a crescut in 2011 in raport cu 2010, un individ din patru acordand bani sau un cadou pentru a obtine un serviciu administrativ, conform raportului.

Sporirea controlului asupra administratiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut totusi un efect de descurajare a coruptiei, arata CSD. Astfel, numarul persoanelor care au dat mita in urma unor presiuni a scazut – de la 70 la suta la 48 la suta – in cinci ani. In acelasi timp, numarul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fara cerere explicita din partea unui angajat a crescut de la 4 la suta la 11 la suta, conform studiului.