Acasă Life Rochia care a innebunit lumea! Ce culoare are rochia?

Rochia care a innebunit lumea! Ce culoare are rochia?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De cateva zile lumea freamata pe internet sa rezolve problema unei rochii. De obicei discutia este… cu care rochie sa ma imbrac iubitule cu asta sau cu asta!? Acum problema este ce culoare are rochia asta. In sfarsit am gasit articolul tradus de vice.com in limba romana si iata despre ce e vorba… nu e atat de prosteasca problema cat mi s-a parut la inceput.

„Zilele astea s-a intamplat inca ceva dubios pe internet. O fata a postat pe Tumblr o fotografie cu o rochie cu descrierea urmatoare: „Va rog, ajutati-ma – spuneti-mi daca rochia asta e alb cu auriu sau albastru cu negru? Eu si prietenii mei nu putem cadea de acord si simtim ca am luat-o razna.”

Un prieten mi-a trimis linkul. „Ce culoare are rochia?” m-a intrebat. „Albastru cu negru”, evident, i-am raspuns. Apoi l-am intrebat si pe colegul meu, Mike Pearl, ca sa fiu sigura. Spre groaza mea, mi-a zis ca e alba cu auriu.

La inceput am crezut ca-si bate joc de mine si am luat la intrebari tot biroul VICE – jumatate o vedeau albastru cu negru, cealalta jumatate alb cu auriu.

Sute de oameni si-au batut capul cu problema asta. Postarea de pe Tumblr e plina de comentarii si share-uri ale oamenilor care dezbateau culoarea rochiei. S-a raspandit hashtag-ul #Dressgate.

Conform unui sondaj Buzzfeed, cam doua treimi dintre respondenti vad rochia in alb cu auriu. Am simtit ca innebunesc. Am deschis linkul in nu stiu cate browsere. M-am uitat la fotografie si pe laptop, si pe telefon. Am imprimat imaginea. Tot albastru cu negru o vedeam. Pana la urma l-am sunat pe dr. Jay Neitz, cercetator in cromatica, de la Universitatea din Washington.

I-am trimis domnului doctor Neitz linkul la postarea de pe Tumblr si l-am rugat sa-mi spuna ce culori vede. „Alb si auriu”, mi-a raspuns sec. „De ce intrebi?”

Dupa ce i-am explicat ca vedeam rochia colorata in albastru si negru, mi-a spus ca o sa-i ceara parerea unui intern din laborator. „Albastru si negru”, i-a raspuns internul. La capatul celalalt al firului s-a lasat tacerea.

„N-am idee de ce se intampla asta”, mi-a spus dr. Neitz. „E una dintre cele mai interesante probleme de culoare si de optica pe care le-am intalnit.”

Trebuie sa stiti ca dr. Neitz lucreaza in domeniul cromaticii de 35 de ani. Are un laborator renumit care se numeste Neitz Color Vision Lab. Are si pagina pe Wikipedia. Dar nu stia sa explice care era faza cu rochia din poza.

I-am spus lui dr. Neitz ca mai exista o imagine pe contul de Tumblr care postase rochia, in care persoana respectiva purta rochia. In imaginea aceea, dr. Neitz si toate celelalte persoane pe care le-am intrebat au fost de acord ca rochia era albastru cu negru.”

Citeste mai mult pe vice.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos