In Marea Britanie a fost supusa testelor apa de la robinet iar rezultatele analizelor i-au socat pe cercetatori. Astfel, in testele privind continutul de compusi farmaceutici, britanici au gasit urme de cocaina in apa potabila. Studiul confirma indirect popularitatea tot mai mare a acestui drog in randul britanicilor, sustine Daily Mail.

Expertii au gasit in apa de baut benzoylecgonine – un metabolit ( constituient rezultat in urma procesului de metabolizare) al cocainei, care apare in corp in urma digestiei drogului. Prezenta acestui metabolit in urina umana este dovada consumului de droguri in testele anti-drog clasice.

Publicatia il citeaza pe Steve Rolls, expert britanic la Centrul de Cercetare al Drogurilor:

” Avem aproape cel mai mare nivel de consum de cocaina din Europa de Vest.  Acets nivel creste pe masura ce drogul devine tot ma ieftin”.

Cocaina este singurul drog al carui consum a crescut din 1996. Multi experti atribuie aceasta crestere ieftinirii produsului. In Marea Britanie, cocaina este mult mai ieftina decat in SUA: 70 dolari pe gram, fata de 115 dolari/gram in America. Din simbol al petrecerii pentru cei bogati si celebri, cocaina a ajuns sa fie accesibila chiar si pentru elevi.

Conform celor mai recente statistici, consumul anual de cocaina este practicat de 700.000 de persoane cu varste cuprinse intre 16-59 de ani. Din cele 1.700 de decese cauzate de consumul de droguri in 2012, 115 au fost legate de cocaina.

In afara de benzoylecgonine, cercetatorii au gasit in apa de la robinet cantitati mari de cafeina, urme de ibuprofen si carbamazepina, medicamente pentru tratamentul epilepsiei. Din fericire, concentratia de substante este de sute de ori mai mica decat doza terapeutica minima si nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.