Facebook a dezvaluit miercuri un proiect care vizeaza decodificarea gandurilor direct din creier si transformarea lor intr-un mesaj scris, fara a vorbi sau a utiliza o tastatura, relateaza AFP.

Si daca ati putea sa tastati direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decat va puteti imagina’, a declarat Regina Dugan, o responsabila a Facebook, cu prilejul conferintei anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicatii (F8), desfasurata la San José, in California.

Ea a explicat ca Facebook a format o echipa de peste 60 de oameni de stiinta si ingineri, specializati in tehnologii de inteligenta artificiala care permit intelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrala si a protezelor neurologice.

Obiectivul este de a se ajunge la crearea, in anii urmatori, a unui sistem capabil sa decodifice cuvinte in partea creierului in care se afla centrii limbajului si sa le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decat timpul necesar in prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului.

Sistemul nu ar necesita electrozi implantati chirurgical, ci ‘captatori neinvazivi’, care nu exista in prezent.

‘intr-o zi, vrem sa-l transformam intr-o tehnologie portabila, care sa poata fi produsa la scara mare’, a spus patronul si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, intr-un mesaj publicat pe reteaua de socializare.

Asta ‘ar putea deveni intr-o zi o proteza de limbaj pentru persoanele care sufera de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instructiuni in realitatea augmentata’, a spus Regina Dugan.

Ea a descris cu acest prilej si un alt proiect care ar permite ‘sa asculti cu pielea’. La fel cum urechea umana transforma cuvintele si sunetele in frecvente care sunt transmise creierului, ideea ar fi de a transmite direct aceste frecvente, facandu-l pe utilizator sa le simta direct pe piele.

Regina Dugan a recunoscut ca dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile. Dar ‘intr-o zi, nu atat de departe, ar putea fi posibil pentru mine sa gandesc in mandarina, iar dumneavoastra sa simtiti ceea ce spun in spaniola’, a afirmat ea.

Regina Dugan a primit anul trecut din partea Facebook sarcina de a conduce ‘Building 8’, o noua echipa formata in cadrul grupului pentru a lucra la dispozitive inovatoare.

inainte de a se alatura Facebook, Regina Dugan a lucrat la Google, dar si pentru agentia federala DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency), care dezvolta tehnologii pentru armata americana.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.