Acasă Sanatate Reteaua ucigasa: De asta nu au romanii bolnavi de cancer medicamente!

Reteaua ucigasa: De asta nu au romanii bolnavi de cancer medicamente!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O retea ucigasa condusa de cetateni din Orientul Mijlociu a fost destructurata de procurorii bucuresteni, dupa ce s-a descoperit ca scoteau din tara medicamentele destinate suferinzilor de boli incurabile si le vindeau pe piata europeana, la preturi exorbitante.

Dupa o ancheta desfasurata chirurgical, cu sprijinul SRI, al IGPR si al ANAF-DGAF, 12 procurori ai Parchetului Tribunalului Bucuresti au inceput urmarirea penala fata de 74 de persoane fizice si juridice suspectate de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. In cursul zilei de ieri, cu ajutorul a peste 300 de politisti, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, au fost efectuate 87 de perchezitii in Bucuresti si alte 17 judete la domiciliile unor persoane fizice si la sediile unor persoane juridice. La multe dintre persoanele vizate, mai ales la capii retelei (cetateni straini), anchetatorii au gasit sume impresionante de bani.

Procurorii spun ca, ”din datele si probele administrate in cauza, rezulta presupunerea rezonabila ca in perioada 2012-2014 suspectii au efectuat livrari intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate in tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice si hepatitei) in valoare totala de aproximativ 160 de milioane de lei (n.r. – aproximativ 40 de milioane de euro), bunuri pe care le colectau de pe piata neagra, fara documente justificative”.

Modul de operare al suspectilor

Procurorii spun ca suspectii, ”pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor si pentru a reduce sarcina fiscala aferenta acestor venituri, au inregistrat achizitii fictive de medicamente de la societati afiliate sau cu comportament de tip fantoma”. Pe de alta parte, ”in vederea insusirii sumelor de bani provenite de la partenerii externi, suspectii au creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii erau retrasi in totalitate in numerar si restituiti beneficiarului real”.

”Capii retelei sunt cetateni straini”

In exclusivitate pentru ”ring”, am aflat detalii incredibile legate de aceasta retea criminala. O sursa din ancheta spune: ”Capii retelei sunt cetateni straini (n.r. – se pare din Orientul Mijlociu, dar si cu cetatenii europene) care, practic, adunau medicamente de pe piata romaneasca, de pe piata neagra de medicamente, scoase din spitale sau din famacii cu retete false, si le vindeau la preturi mult mai mari pe piata intracomunitara europeana. Fata de Romania, pe aceasta piata intracomunitara preturile sunt si de 10 ori mai mari. (…) Un pret este la aspirina in Romania si altul, mult mai mare, este in farmaciile din Anglia, Germania, Danemarca, Olanda. Repet, la unele medicamente, preturile erau si de 10 ori mai mari. Oricum, in cazul nostru, vorbim de medicamente pentru cancer, pentru SIDA, pentru boli autoimune, care la noi costau intre 5.000 la 8.000 de euro un flacon, o doza. Grav este ca ei, scotand de pe piata romaneasca aceste medicamente in mod fraudulos, ii privau pe toti bolnavii din Romania de acest tratament. Si, de exemplu, un bolnav de cancer, in loc sa primeasca un medicament de ultima generatie, primea un substitut cu o eficienta scazuta. Cele scumpe erau trimise afara”.

”Cantitatile de medicamente scoase din tara sunt impresionante”

Aceeasi sursa din ancheta ne-a mai dezvaluit urmatoarele: ”Efectiv, obiectul acestui dosar a fost un mare depozit de medicamente care isi crease o retea de firme din domeniul farmaceutic pe numele carora intocmea toate aceste documente ca si cum le-ar fi cumparat de la diverse firme/farmacii si pe urma le vindea afara. Iar cantitatile de medicamente scoase din tara sunt impresionante, ca si sumele obtinute, fiind vorba de «exporturi» de 40 de milioane de euro intr-un an de zile. Va dati seama ca este vorba de sume impresionate obtinute din aceasta afacere”. Ancheta continua, urmand sa aiba loc, probabil, zeci de restari.

”In perioada 2012-2014 suspectii au efectuat livrari intracomunitare de bunuri – produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate in tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice si hepatitei – in valoare totala de aproximativ 160 de milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piata neagra.”, COMUNICATUL PARCHETULUI BUCURESTI

”Practic, adunau medicamente de pe piata romaneasca, medicamente scoase din spitale sau din famacii cu retete false, si le vindeau la preturi mult mai mari pe piata intracomunitara europeana.”, SURSA DIN ANCHETA

12 milioane de lei reprezinta prejudiciul produs bugetului de stat in cazul retelei de medicamente scumpe, iar suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 65 milioane de lei.

Sursa: ziarulring.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos