Acasă Timp liber Cultura REMEMBER IURIE DARIE! Actorul a murit la varsta de 83 de ani!...

REMEMBER IURIE DARIE! Actorul a murit la varsta de 83 de ani! GALERIE FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Actorul Iurie Darie a murit vineri, la varsta de 83 de ani, avand mari probleme de sanatate in ultimele luni, iar dupa cateva interventii chirurgicale, starea sa a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult.

Astfel, in luna mai, IURIE DARIE a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), cu o ambulanta, dupa ce a acuzat dureri in piept si probleme de respiratie. Ulterior el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat in creier.

In luna septembrie, actorul era externat, dupa aproximativ trei luni petrecute in spitalul Bagdasar Arseni din Capitala. In acest rastimp, el a fost supus unei interventii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru ca nu putea respira singur, s-a aflat o vreme in coma indusa si a suferit si un accident vascular cerebral.

Insa starea de sanatate a lui IURIE DARIE a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult, iar vineri seara, el a incetat din viata.

IURIE DARIE are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in „Nepotii gornistului” – in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum „S-a furat o bomba” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1971), „Fratii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zambet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul mortii” (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, in teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum „Troilus si Cressida”, „Umbra” si „Palaria”.

IURIE DARIE s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti – festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar in 1 iunie a primit o stea pe Aleea CelebritatilorWalk of Fame din Capitala.

Partenera de viata a actorului Iurie Darie, actrita Anca Pandrea, a fost prezenta la evenimentul de dezvelire a stelei de pe Walk of Fame, in numele actorului, care era foarte bolnav. Anca Pandrea a sarutat steaua actorului imediat ce a dezvelit-o, pe Aleea Cerebritatilor. Actrita a vorbit despre Iura ca despre sufletul si viata ei.

„Iura trebuie sa fie mai bine, sa va rugati pentru el. O sa venim sa isi vada steaua”, spunea actrita, care, dupa ceremonie, a marturisit ca l-a simtit pe artist langa ea.

1. Iurie Darie si Florin Besoiu in filmul ” Muschetarul roman”

2. Iurie Darie in filmul Muschetarul roman

3. Scena din filmul romanesc „Dragoste la zero grade”. Dem Radulescu , Iurie Darie, Coca Andronescu.

4. O comedie frumoasa dar putin cunoscuta din 1956 cu Iurie Darie, Ileana Iordache, Marcel Anghelescu

5. In fiecare zi mi-e dor de tine

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos