Acasă Stirile zilei Bani Reguli noi privind licitatiile publice si contractele de concesionare

Reguli noi privind licitatiile publice si contractele de concesionare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doua rezolutii ale Parlamentului European instituie reguli noi privind licitatiile publice si contractele de concesionare. Se spera ca aceste reguli vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun la achizitia de bunuri si servicii.

Una dintre inovatiile noii legislatii adoptate de eurodeputati prevede o procedura complet noua pentru a intari solutiile inovatoare in licitatiile publice. Noul „Parteneriat pentru Inovatie” va permite autoritatilor publice sa organizeze licitatii pentru a rezolva o problema specifica fara sa anticipeze solutia, lasand astfel spatiu contractorului si contractantului sa gaseasca impreuna solutii inovatoare.

De asemenea, procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simpla, cu un „Document Unic European de Licitatie” bazat pe declaratii pe proprie raspundere. Doar castigatorul va trebui sa puna la dispozitie documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativa a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimarilor Comisiei Europene. Noile reguli vor incuraja divizarea contractelor in loturi, pentru a facilita accesul la licitatie al firmelor mai mici.

Pentru a combate dumpingul social si a asigura respectarea drepturilor lucratorilor, noile reguli includ prevederi referitoare la subcontractare si la „oferte anormal de mici”. Astfel, ofertantii care nu respecta legislatia muncii din UE pot fi exclusi de la licitatii.

Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionarile subliniaza ca statele membre raman in continuare libere sa decida in privinta executiei activitatilor sau serviciilor publice – prin mijloace proprii sau externalizate. Noua directiva „nu cere privatizarea intreprinderilor publice care ofera servicii publicului”, se arata in text. Mai mult, deputatii recunosc caracterul special al apei ca bun public si accepta excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementari.

Cele doua directive vor intra in vigoare 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Dupa aceasta data, statele membre au la dispozitie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli in legislatia nationala.