Firmele de pompe funebre vor fi obligate sa arhiveze contractele de prestari servicii incheiate si documentele fiscale timp de 5 ani, ca metoda de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, iar o bratara din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat ingrijiri mortuare, va fi aplicata obligatoriu pe mana dreapta sau stanga a decedatului,pentru eventuale plangeri ulterioare ale rudelor si responsabilizarea acesteia.

Noile reguli, anuntate inca din luna mai ca fiind pregatite, au fost avizate acum de Guvern si vor fi aplicate de la sfarsitul lunii noiembrie, scrie Profit.ro.

Firmele de pompe funebre vor fi obligate sa cotizeze si la un Fond de Garantare, din care sa fie achitate despagubiri in cazul neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a prestarilor de servicii funebre. Cotizatia va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de inmormantare.

Constatand ca in registrul de clasificare a ocupatiilor din Romania exista doua ocupatii care confera competenta realizarii imbalsamarilor, respectiv cea de autopsier si cea de imbalsamator, dar ca formarea pentru ocupatia de imbalsamator nu a fost reglementata si nici pusa in practica, la momentul actual nefiind un standard ocupational si un program de formare pentru ocupatia de imbalsamator, Guvernul ii va obliga pe autopsierii formati pana in prezent sa isi completeze pregatirea intr-un anumit interval.

Guvernul s-a gandit si la cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucratorii firmelor de pompe funebre, astfel ca ii va obliga pe angajatori sa aiba in schema de personal cel putin 3 salariati cu atributii in transportul decedatului. Numarul fix de 3 angajati a fost calculat de guvernanti pornindu-se de la ideea ca pentru o persoana cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani ar trebui ridicata si purtata frecventa de catre fiecare transportator, prin impartirea sarcinii, o greutate de maximum 30 de kilograme. tinand cont ca greutatea medie a unui adult este de 70 de kilograme, iar a unui sicriu este de 30 kilograme, rezulta un numar de 3 angajati necesari pentru efectuarea transportului decedatilor, a fost calculul Guvernului.

Peste sicriu va fi turnat var cloros si numai dupa aceea angajatii cimitirului vor acoperi sicriul cu pamant.

Din acest motiv, prestatorii de servicii funerare vor fi avizati de consiliile locale din punct de vedere atat al capacitatii financiare, cat si profesionale.

Amenzile pentru cei care nu respecta legea in ceea ce priveste inmormanatarea, atat prestatorii de servicii funerare cat si familiile defunctilor, pornesc de la 500 de lei si ajung la 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.