Acasă World Regele a murit, TRAIASCA regele. Cine-i nou stapan al petrolului saudit

Regele a murit, TRAIASCA regele. Cine-i nou stapan al petrolului saudit

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Printul mostenitor Salman bin Abdulaziz este noul rege al Arabiei Saudite, dupa moartea regelui Abdullah, fiind urmatorul pe linie succesorala dupa moartea celor doi frati mai mari, in 2011 si 2012. Regele Salman a fost guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii si analistii prevad ca venirea sa la tron nu va produce foarte multe schimbari.

Salman prezida de multe ori Consiliul de Ministri si il reprezenta in strainatate pe regele Abdallah care, in ultima perioada, si-a redus in mod considerabil activitatile publice.

Regele Salman este vazut ca fiind un „reformator pragmatic si precaut”.

Guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii, Salman are reputatia unui print progresist. Tranzitia este de asteptat sa fie usoara, cu instabilitati minore si fara schimbari politice pe termen lung.

Ascensiunea lui Salman pare a semnala ca Arabia Saudita isi va pastra politicile actuale, dar cu toate acestea, tara se va confrunta cu provocari majore, noteaza The New York Times.

Regele abdullah-bin-abdulaziz-al-saud
Regele Abdullah

Desi Arabia Saudita a preferat sa isi atinga scopurile printr-o diplomatie „ca la carte”, s-a observat o abordare mai agresiva dupa Primavara Araba, oferind sprijin Egiputlui, dar incercand sa se opuna adversarilor, precum presedintele Bashar al-Assad al Siriei sau Fratia Musulmana.

Sanatatea viitorului rege

Noul rege al Arabiei Saudite, in varsta de 79 de ani, s-a aflat intr-o stare de sanatate subreda in ultimii ani si cel mai probabil nu va conduce tara la fel de mult cum a facut-o fratele sau mai mare, potrivit Time.

Avand in vedere ca presa din Arabia Saudita este controlata de stat, nimeni nu stie cu exactitate de ce afectiune sufera noul rege, dar zvonurile variaza de la atac cerebral, la dementa, Parkinson sau Alzheimer.

Succesorul

Primul ordin al regelui Salman a fost sa il numeasca pe fratele sau mai mic, Printul Muqrin, prin mostenitor.

Analistii vad aceasta numire ca un efort de a mentine stabilitatea viitoare a statului.

In varsta de 69 de ani, Muqrin este fostul sef al serviciilor de informatii si „a fost apropiat de Abdullah si de politicile sale de modernizare si reforma”, noteaza CNN.