Reactie dura a BOR! Banescu: „Lingurita si pahar de unica folosinta” nu fac parte din vocabularul spatiului liturgic, cenzurarea nu e atributul statului!

95

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat la Digi24 ca au loc consultari la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei impartasanii si modalitatea de oferire, aceasta fiind o problema care tine strict de biserica, cenzurarea nefiind atributul statului.

!-- Composite Start -->
Loading...
<

„Am apucat sa comunic oficial, problema Sfintei impartasanii si modalitatea de oferire apartin exclusiv bisericii.

Conform principiului neutralitatii statului, statul roman nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasa a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e impartasit de majoritatea statelor democratice, si de Romania, evident.

Statele nu au caderea de a utiliza un instrumentar teologic in politicile publice si nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice.

Utilizarea linguritei la impartasanie specifice cultului bisericilor ortodoxe si greco-catolice e act liturgic a carui punere in practica depinde strict de responsabilitatea preotilor si a credinciosilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele lingurita de unica folosinta, pahar de unica folosinta nu fac parte din vocabularul si realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei institutii laice care nu poate avea acte de intruziune in zona strict liturgica.

Va urma o consultare interortodoxa.

Biserica nu e insensibila la nelinistea unui grup al credinciosilor, dialogul cu institutiile se va purta in modul cel mai logic si cu maxima bunavointa.

Voi anunta o solutie menita sa linisteasca pe cei ingrijorati”, a declarat Vasile Banescu.