Acasă Timp liber Spiritualitate Reactie dura a BOR! Banescu: „Lingurita si pahar de unica folosinta” nu...

Reactie dura a BOR! Banescu: „Lingurita si pahar de unica folosinta” nu fac parte din vocabularul spatiului liturgic, cenzurarea nu e atributul statului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat la Digi24 ca au loc consultari la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei impartasanii si modalitatea de oferire, aceasta fiind o problema care tine strict de biserica, cenzurarea nefiind atributul statului.

„Am apucat sa comunic oficial, problema Sfintei impartasanii si modalitatea de oferire apartin exclusiv bisericii.

Conform principiului neutralitatii statului, statul roman nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasa a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e impartasit de majoritatea statelor democratice, si de Romania, evident.

Statele nu au caderea de a utiliza un instrumentar teologic in politicile publice si nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice.

Utilizarea linguritei la impartasanie specifice cultului bisericilor ortodoxe si greco-catolice e act liturgic a carui punere in practica depinde strict de responsabilitatea preotilor si a credinciosilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele lingurita de unica folosinta, pahar de unica folosinta nu fac parte din vocabularul si realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei institutii laice care nu poate avea acte de intruziune in zona strict liturgica.

Va urma o consultare interortodoxa.

Biserica nu e insensibila la nelinistea unui grup al credinciosilor, dialogul cu institutiile se va purta in modul cel mai logic si cu maxima bunavointa.

Voi anunta o solutie menita sa linisteasca pe cei ingrijorati”, a declarat Vasile Banescu.