Acasă Stirile zilei Reactia lui Oreste fata de Catedrala Mantuirii Neamului: Ce sa caute Dumnezeu,...

Reactia lui Oreste fata de Catedrala Mantuirii Neamului: Ce sa caute Dumnezeu, care a venit in picioarele goale, intr-un mall bisericesc?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Catedrala Mantuirii Neamului a starnit multe controverse de-a lungul timpului iar parerile sunt aproape toate in aceeasi directie. Opulenta cladirii care vrea sa stea cot la cot cu Casa Poporului nu se cuvine a se numi Casa Domnului. Invitat la rubrica Schimba Vorba pe gandul.info de catre Lucian Mandruta, Oreste Teodorescu a sintetizat doua aspecte importante ale vietii crestin ortodoxe din ultimii ani: cultul moastelor si cheltuilile exacerbate cu construirea Catedralei Neamului.

Lucian MANDRUTA: Umblatul in genunchi la pupat moaste e autentic?

Oreste: Nu e autentic… Nu ne caracterizeaza pe noi asta. Este o superficialitate in abordare si nu vreau sa supar pe nimeni, dar vine odata cu decaderea in care intra conducerile bisericilor. Biserica cand nu mai are har, cand nu mai are cuvant recurge ca orice sistem totalitar la constrangeri…

Lucian MANDRUTA: Da nu-i constrange nimeni pe aia sa se invarta in jurul bisericii…

Oreste: Nu stiu la cate liturghii umbli tu dar in momentul in care auzi… intelegi si cine se ascunde sub sutana!

Lucian MANDRUTA: Serios?

Oreste: In 1938, Stalin, care a fost si el absolvent de seminar teologic, a avut o viziune foarte politica foarte asemanatoare cu cea a lui Constantin cel Mare, cu a lui Moise ceva mai demult, si s-a gandit omul pragmatic fiind, de ce oare doar Biserica Catolica reuseste sa-si oculteze atat de bine interesele de putere si de dominare planetara oare Biserica Ortodoxa nu poate si ea? Atat a inteles el din religie pentru ca era un militar. Si atunci a zis iau religia o calaresc intr-un scop care nu are legatura cu Dumnezeu are legatura cu propriile mele ambitii. Din 1938 bisericile ortodoxe au fost penetrate cu ofiteri ideologici….

–––-

Ma duc direct la esenta… E vorba de intelegere ca Dumnezeu este viu si omul este viu… Dumnezeu nu i-a scris lui Moise niste carti, Dumnezeu i s-a revelat lui Moise. Dumnezeu a locuit in Iisus Hristos pentru crestinul autentic, adica a fost Dumnezeu in manifestarea lui pe pamant. Nu a fost asa un baiat…

 

Lucian MANDRUTA: Cine locuieste in Catedrala Neamului?

Oreste: Eu cred ca in Catedrala Neamului atunci cand va fi gata nu va locui nimeni. Pai daca Dumnezeu atunci cand a venit pe Pamant s-a nascut intr-o iesle, a umblat pe magarus in picioarele goale si bucuria lui a fost a impreunarii cu oamenii nu a instrainarii de ei … Hristos venea si statea de vorba cu oamenii fata in fata dintr-o caldura sufleteasca foarte mare… Ce sa caute Dumnezeu care a venit in picioarele goale intr-un mall bisericesc din asta cu piscina cu jacuzzi, cu terenuri de tenis, cu parcari, cu restaurante, cu tot felul de chestii… nu are nici o legatura. E o sminteala mare.

Lucian MANDRUTA: Esti pizmos… Ti-e ciuda!?

Oreste: Toti suntem niste saci de oase cu o impresie a nemuririi si cand ne apropiem de batranete si de boala incepem usor usor sa devenim mai intelepti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos