Un convoi de blindate si tancuri rusesti a trecut frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei, batalia fiind in plina desfasurare, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

„Frontiera ucraineana a fost incalcata de un convoi de zeci de tancuri si vehicule blindate”, care au intrat pe teritoriul ucrainean in apropiere de orasul industrial Mariupol, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

„Convoiul a fost oprit de graniceri (…). Batalia este in desfasurare”, a adaugat el.

Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar in Ucraina si a informat Kievul despre aceasta intentie, a anuntat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la cateva zile dupa intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat.

Rebelii prorusi din estul Ucrainei au afirmat ca si-au lansat fortele intr-o contraofensiva de amploare vizand trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o „crestere a actiunilor inamicului”.

Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk.

Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene si sediul mai multor uzine importante din acest sector din estul tarii.

Orasul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autoritatile de la Kiev si pentru a se alatura Republicii populare Donetk, proclamata de rebelii prorusi, dar a ramas sub controlul fortelor ucrainene.
Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, inainte de expulzarea rebelilor prorusi cateva zile mai tarziu.

De atunci, Mariupol a devenit sediul administratiei din regiunea Donetk subordonate Kievului, care a trebuit sa plece din capitala regionala dupa sosirea insurgentilor.

Autoritatile regionale au difuzat luni un mesaj menit sa calmeze spiritele in randul locuitorilor, precizand ca administratia „functioneaza normal” si ca membrii sai nu si-au parasit posturile.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.