Acasă Stirile zilei RAZBOI CIVIL in Ucraina: Rascoala separatistilor din est contra ofensivei din vest

RAZBOI CIVIL in Ucraina: Rascoala separatistilor din est contra ofensivei din vest

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Kievul si-a trimis, marti, fortele impotriva insurgentilor prorusi din est, unde au avut loc revolte in ultimele zece zile, desfasurate de militanti care cer organizarea unui referendum pentru obtinerea autonomiei regiunilor rusofone, in cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia, potrivit Mediafax.

– 6 aprilie : tensiunea creste brusc cand manifestantii prorusi iau cu asalt cladiri oficiale din mai multe orase din estul ucrainean. La Donetk, manifestantii ocupa in special sediile administratiei provinciale. La Lugansk, protestatarii ataca sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

De la indepartarea de la putere a regimului ucrainean prorus, la 22 februarie, de catre manifestanti proeuropeni, in urma unor violente la Kiev, tensiunile sunt aprinse in estul si sudul rusofon al Ucrainei.

Criza dintre Moscova si Kiev a condus la alipirea peninsulei Crimeea la Rusia in martie, dupa un referendum nerecunoscut de Ucraina si de occidentali.

– 7 aprilie : La Donetk, insurgentii prorusi proclama o „republica suverana” si ocupa cladirile SBU.

Ucraina acuza Rusia ca vrea sa o invadeze pentru a o „dezmembra”. Washingtonul ii cere presedintelui rus Vladimir Putin sa inceteze sa mai „destabilizeze” aceasta tara.

– 8 aprilie: Oficialii ucraineni resping un nou asalt cu cocteiluri Molotov al separatistilor asupra unei cladiri a administratiei regionale din Harkov: 70 de activisti sunt arestati.

– 12 aprilie: Activistii prorusi trec la ofensiva in est. Barbati inarmati ocupa sediul politiei, apoi cel al serviciilor de securitate si primaria din Slaviansk, la nord de Donetk, inaltand drapelul rus. La Donetk, separatistii invadeaza sediul politiei.

Barbati inarmati iau cu asalt sediul politiei si administratiei municipale din Kramatorsk (la 70 de kilometri nord de Donetk).

– 13 aprilie: Guvernul ucrainean anunta o „operatiune antiterorista” in estul tarii. Moscova someaza autoritatile de la Kiev sa inceteze „razboiul impotriva propriului popor”.

La Mariupol, manifestantii ocupa fara a intampina rezistenta sediul administratiei locale, ridicand drapelul „republicii Donetk”. Activistii fac acelasi lucru la Hartisk si Enakievo, in apropiere de Donetk.

– 14 aprilie: insurgentii prorusi trec la ofensiva, cerandu-i ajutor lui Vladimir Putin in fata Guvernului de la Kiev. Manifestantii ocupa sediul politiei si municipalitatii din Gorlivka (provincia Donetk).

Presedintele american, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, discuta la telefon.

– 15 aprilie: Ucraina isi trimite fortele, armata si Garda Nationala, in est impotriva insurgentilor prorusi. O coloana de blindate si barbati din cadrul fortelor speciale se afla la circa 40 de kilometri nord de Slaviansk si intariri sunt transportate cu elicopterele in apropiere de aceasta localitate.

Separatistii care nu vor depune armele vor fi „lichidati”, declara comandantul operatiunii.

Vladimir Putin cere ONU o „condamnare clara” a actiunilor „anticonstitutionale” ale Kievului. Premierul Dmitri Medvedev considera ca „Ucraina se afla in pragul unui razboi civil”.

Washingtonul pregateste impreuna cu aliatii sai noi sanctiuni impotriva Moscovei.