Acasă Stirile zilei Bani Ratele romanilor cresc din cauza Guvernului! Cresterea abrupta a ROBOR e cauzata...

Ratele romanilor cresc din cauza Guvernului! Cresterea abrupta a ROBOR e cauzata de obligatia firmelor de stat de a plati dividende!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In opt zile bancare indicele Robor (in functie de care se stabileste rata dobanzii variabile la creditele in lei) a crescut de la 0,9% la 1,25%, Bancherii explica aceasta crestere exacerbata prin dividendele cerute de stat de la marile companii la care este actionar. Ca explicatie: dividentele pe care unii le numesc „sociale” strang leii din piata si majoreaza abrupt dobanda la credite.

Viteza de crestere a dobanzii interbancare Robor la trei luni a inceput sa dea de gandit. Daca unele cauze erau stiute si acceptate de principalii jucatori din piata monetara, alte decizii ale aparatului guvernamental au determinat o apreciere si mai puternica a Robor. Indicele Robor la trei luni a atins azi nivelul de 1,25%, de la 1,14% ieri, asta in conditiile in care nivelul de ieri a fost unul maxim al ultimilor doi ani.

Ciprian Dascalu, economist sef ING Bank, ne-a declarat ca unul dintre cele sapte motive care au condus la aceasta apreciere fara precedent a ROBOR este dividentul social pe care firmele de stat sunt obligate sa il acorde bugetului de stat. Acordarea fortata a acestor dividente este echivalenta cu strangerea unei mari mase de cash din piata interbancara. Retraerea de lichiditati dintr-o piata cu o amplitudine de maximum 4,9 miliarde de lei la sfarsitul lunii august nu poate conduce decat la majorarea dobanzilor.

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare, conform declaratiei premierului Mihai Tudose, din 12 septembrie 2017. De fapt, intentia Guvernului de a folosi din banii din rezervele companiilor a fost enuntata in nota de fundamentare a ultimei rectificari bugetare, unde scrie si cati bani vrea Guvernul sa ia pana la finalul anului din aceasta sursa: doua miliarde de lei. „Veniturile nefiscale se majoreaza cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG nr 29/2017”, scrie in actul normativ.

Marile companii de stat, in special cele din sectorul energetic, a trebuit sa se conformeze: Romgaz a dat statului 500 de milioane de euro, iar Hidroelectrica 520 de milioane, pentru a da doar doua exemple. Iar sumele sunt suplimentare celor la care au fost obligate din plata dividendelor din profitul normal al anului trecut, dat fiind ca, mai nou, firmele de stat sunt obligate sa acorde sub forma de dividende 90% din profitul obtinut.

Citeste mai mult pe Economica.net