Contractul de privatizare prin care Petrom a ajuns, in anul 2004, in curtea austriecilor de la OMV nu a fost respectat, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Institutia de control reclama faptul ca austriecii nu au efectuat majorarea capitalului cu contravaloarea terenurilor primite de la stat si pe care au primit certificate de atestare a dreptului de proprietate, privand astfel statul de un pachet mai mare de actiuni.

Curtea de Conturi arata ca a dispus inca din anul 2009 inventarierea tuturor terenurilor transferate societatii de catre statul roman si majorarea capitalului in mod corespunzator. Or, in raportul de pe anul 2015, care a aparut la finele lui 2015, institutia constata ca nu s-a finalizat operatiunea. Mai mult, exista si o serie noua de probleme, scrie Adevarul.

Astfel, institutia constata „neurmarirea, de catre institutia cu atributii in domeniul privatizarii, a modului in care Cumparatorul si-a respectat obligatia asumata prin Contractul de privatizare nr. 5/2004, respectiv de a «depune toate eforturile rezonabile pentru a determina Societatea sa pregateasca in mod corespunzator documentatia necesara si sa depuna cereri pentru obtinerea tuturor certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra Terenurilor in curs de Clarificare, conform legii si in timp util, pentru efectuarea majorarilor de capital social»“.

Grupul austriac OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Energiei detine 20,64%, Fondul Proprietatea controleaza 18,99%, iar 9,36% se tranzacţioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV nu va mai fi actionar majoritar daca nu vine cu bani de acasa. Problema terenurilor si majorarii de capital este cruciala, deoarece OMV ar putea intra sub pragul de 50% din actiunile Petrom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.