Acasă Stirile zilei Raspunsul istoricului Neagu Djuvara care macina omenirea! „O sa ma intrebati: ce...

Raspunsul istoricului Neagu Djuvara care macina omenirea! „O sa ma intrebati: ce dovada ai ca exista Dumnezeu? Nici una!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Neagu Djuvara este printre ultimii intelectuali de vita nobila din peisajul autohton. Istoricul s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni de seama.

Care este relatia profesorului Neagu Djuvara cu Dumnezeu?

„Eu sunt taiat pe din doua. Adica este omul care crede profund, instinctiv in Dumnezeu, omul care se roaga de cel putin doua ori pe zi, avand convingerea ca dialogul cu Dumnezeu este indispensabil. si mai este omul rationalist, istoricul, care nu intelege noima multor explicatii din dogme”, s-a confesat Djuvara.

„Eu sunt foarte religios. Ma rog dimineata, ma rog seara, ma rog pe strada cand merg, umblu pe strada citindu-mi in cap Psalmul 50 al lui David, il stiu pe dinafara. Am impresia ca tot ce mi s-a intamplat in viata imi vine de undeva de sus… O sa ma intrebati: ce dovada ai ca exista Dumnezeu? Nici una! (…) Cred intr-o forta care ordoneaza, care ma vede si la care ma rog. Sunt de felul meu bisericos… Am avut o viata dificila, care m-a trimis deseori la biserica sa ma rog, sa ma linistesc, sa ma spovedesc sau sa cer un sfat de la un preot”.

Astfel de marturii interesante au fost ingrijite de Editura Humanitas si adunate intr-o carte deosebita – „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”. Volumul a aparut anul trecut, cu prilejul sarbatoririi a 100 de ani de viata a respectatului istoric, arata evz.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos