Acasă Stirile zilei Raed Arafat: Numarul deceselor in urma tragediei din Colectiv este posibil sa...

Raed Arafat: Numarul deceselor in urma tragediei din Colectiv este posibil sa creasca

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat duminica, la Pro Tv, ca inca exista riscul de a se mai inregistra decese in randul ranitilor din Colectiv.

„Noi inca avem pacienti netransferabili, netransportabili, sunt pacienti critici care, chiar daca am fi dorit si chiar daca au locuri in alte tari sa ii ducem, nu sunt transferabili. inseamna ca acesti pacienti pot sa mearga catre mai bine sau catre mai rau. Asta inseamna ca inca, din pacate, nu putem sa spunem ca s-a terminat. Va incepe perioada de complicatii ale infectiilor si ale altor tipuri de complicatii la unii pacienti. De aici pot sa spun ca, din pacate, inca este posibil sa mai avem decese in randul celor care sunt in tara si in randul celor care sunt in afara Romaniei”, a spus Arafat, la emisiunea ”Dupa 20 de ani”, conform Agerpres.

El a recomandat celor care au fost in club pe 30 noiembrie, dar nu au suferit rani, sa se supuna totusi unui control medical.

„Daca nu ai nimic, daca nu simti nimic inseamna ca esti ok, daca ai vreo problema si simti ca este vreo problema te duci la medici, te consulta, te vede. Este posibil o perioada unii sa manifeste anumite probleme cum ar fi sa tuseasca, sa nu se simta bine pulmonar, sa aiba probleme, sa faca mai usor anumite infectii, dar asta cert trebuie atunci consultat”, a explicat secretarul de stat in MAI.

Potrivit acestuia, ranitii din club Colectiv vor mai avea nevoie de sprijin inca cel putin un an sau chiar doi pentru recuperarea fizica, dar si psihica.

„Ambasada Spaniei ne-a explicat ca ei acum nu vor oferi locuri pentru acuti, intrucat au vazut ca avem destule si distanta pana la Madrid este mare, dar au zis ca ulterior o sa ajute pe partea de refacere. Asta trebuie sa inteleaga si ONG-urile si toti oamenii acestia si familiile lor vor avea nevoie de sprijin pe cel putin un an-doi pe recuperarea mai ales, reabilitarea lor, nu numai fizic, ci si psihic si reinserarea lor in societate. Aceasta este ce va dura foarte mult dupa ce vor termina chirurgii plasticieni”, a explicat medicul.

El a spus ca va fi realizat in cel mai scurt timp un program de educatie in caz de incendiu dupa modelul celui pentru cutremur.

„Noi am inceput astfel de programe, ati vazut programul de cutremur, programul pe inundatie, avem pe utilizare a instalatiilor si pe improvizatii, sunt cateva programe care merg. Necesita un program si partea cum sa reactionezi daca ai un incendiu si va garantez ca o sa iasa in cat mai scurt timp”, a afirmat Raed Arafat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos