Acasă Sanatate Raed Arafat: Masurarea temperaturii la intrarea in magazine, o noua tema falsa...

Raed Arafat: Masurarea temperaturii la intrarea in magazine, o noua tema falsa de dezbinarea si de minimalizare a efectelor si riscului virusului SARS-CoV-2!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Masurarea temperaturii la intrarea in spatiile publice inchise, magazine si in cladirile institutiilor publice sau ale operatorilor economici reprezinta o „noua tema falsa de dezbinarea si de minimalizare a efectelor si riscului virusului SARS-CoV-2, sustine seful DSU, Raed Arafat.

„Masurarea temperaturii la distanta se practica in aeroporturi prin sisteme de scanare in masa, prin care se identifica persoanele cu febra dupa poza acestora. Mai multe tari, inclusiv Romania, au astfel de sisteme la sosire si in unele situatii chiar si la imbarcare, ele fiind activate cand exista un risc asupra sanatatii publice”, a scris, joi, pe Facebook, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

Masurarea individuala a temepraturii se face la intrarea in spatiile in care exista riscul de transmitere a noului coronavirus de catre persoanele simptomatice sau asimptomatice catre persoanele sanatoase, sustine Raed Arafat.

„Masurarea se realizeaza de la o distanta de cativa centimetri, folosind termometre digitale. Astfel, se poate identifica o persoana simptomatica, iar pentru a se proteja fata de persoanele asimptomatice, portul mastii este obligatorie. Termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa persoanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv”, adauga seful DSU.

Arafat subliniaza ca aceste masuri de preventie sunt necesare la acest moment inclusiv pentru a-i descuraja pe cei care sunt dispusi sa intre in spatiile inchise, desi au simptome ale bolii.

„In concluzie, daca nu vrei sa ti se masoare temperatura este dreptul tau, dar nu mai intri in spatiul respectiv pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze”, conchide secretarul de stat in Ministerul de Interne.

Odata cu instituirea starii de alerta, masurarea temperaturii este obligatorie la intrarea in spatiile inchise.