Acasă World Putin cucereste Europa cu tevile, nu mai e nevoie sa vina cu...

Putin cucereste Europa cu tevile, nu mai e nevoie sa vina cu tancurile!

Noul razboi planetar nu este nici pe departe unul al armelor ci unul economic. Lovit de interdictii peste interdictii dupa conflictul armat din Uraina, Vladimir Putin s-a reorientat si mizeaza masiv pe atacul economic asupra Europei. Ruperea relatiilor turcilor cu americanii, dupa episodul presupusei lovituri de stat „orchestrata” de Fethullah Gulen, a facut ca Erdogan sa-si consolideze relatiile economice cu Putin.

Iata ca diplomatia nu isi are prea mult locul in aceste vremuri ale vitezei iar grupul rus Gazprom a primit autorizatia din partea autoritatilor din Turcia pentru a construi cea de-a doua linie a gazoductului Turkish Stream, iar ambele linii vor fi puse in functiune pana la finele anului urmator, a declarat vineri directorul general Gazprom Alexei Miller, informeaza Itar Tass, preluata de Agerpres.

„Implementarea proiectului Turkish Stream este in plina desfasurare. Constructia sectiunii terestre din Rusia este aproape de finalizare. Autorizatia de a amplasa cea de-a doua linie in zona economica exclusiva si apele teritoriale ale Turciei a fost primita astazi. In concluzie, toate autorizatiile necesare pentru amplasarea gazoductului Turkish Stream au fost primite din partea Guvernului Turciei. Cu siguranta, ambele linii ale conductei vor fi operationale inainte de sfarsitul anului 2019”, a declarat Alexei Miller.
Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turceasca a Marii Negre. Una din cele doua linii ale gazoductului este destinata aprovizionarii pietei din Turcia cu gaze naturale rusesti, iar cea de-a doua ar urma sa transporte gaze naturale catre tarile din sudul si sud-estul Europei.
Fiecare din cele doua lunii ale gazoductului Turkish Stream ar urma sa aiba o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.
Potrivit unor informatii publicate anterior de Bloomberg, Gazprom a decis sa majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa. Astfel, cheltuielile pentru Turkish Stream ar urma sa depaseasca 2,43 miliarde de euro in 2018, cu 72% mai mult decat in 2017.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
In 2017, Gazprom si-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, pana la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

sursa: incont.stirileprotv.ro