“Binecuvantarea parintilor intareste casele fiilor, iar blestemul maicii zdruncina si temeliile”, spunea Parintele Cleopa.

Cei care au lovit pe tatal sau pe mama lor, cu care madular au lovit, acela nu putrezeste. Voi n-ati auzit la nunta cum canta Biserica? Binecuvantarea parintilor intareste casa fiilor, iar blestemul maicii zdruncina si temeliile (Isus Sirah 3, 9). Fereasca Dumnezeu! Nimeni n-are drept mai mare asupra copilului pe fata pamantului decat mama! Nici macar tata.

Biata mama crestina! Ea este cea care a purtat copilasul in pantece noua luni; mama l-a nascut cu atata durere. Numai Dumnezeu stie si ea! Nu stiti? Ca sunteti mame. L-a purtat in brate doi ani si i-a supt pieptul. Si l-a curatit, si l-a spalat, si l-a imbracat. Aduceti-va aminte cand barbatul venea de la lucru mort de oboseala si se culca, si cand plangea copilul, zicea sotul: „Scoala, femeie, plange fata, plange copilul!” Tot mama.

Cate nopti n-a dormit! „Scoala, mama!” Daca scutecele-s murdare, schimba-l, infasa-l, da-i tata din nou, pune-l in leagan, leagana-l incet sa adoarma, pazeste-l de foc, de apa; si cand a auzit ca tipa copilul, i-a sarit inima din loc: „Vai de mine, copilul n-a patit ceva?” Stiti cu cata greutate i-ati crescut! Cata dragoste are mama de copilas! Fiinta cea mai sfanta in familie pentru copii este mama. Ce sa va spun eu? Ca doar stiti.

De aceea ati auzit la nunta cum canta Biserica? Binecuvantarea parintilor, intareste casa fiilor, iar blestemul maicii zdruncina si temeliile. Mama, care-i cea mai de jertfa la cresterea copiilor, are cea mai mare trecere la Dumnezeu. Fiindca mama este aceea care sufera, saraca.

Si cand un copil crescut de mama cu atata jertfa, cu atata dragoste si cu atata mila, nu asculta de ea, este pacat strigator la cer. Sa fereasca Dumnezeu! Cat veti trai voi, sa iubiti pe mama, s-o ajutati la batranete, la boala, la chin, ca mare binecuvantare primiti de la Dumnezeu.

Ati vazut ca din cele zece porunci, numai una este cu fagaduinta; porunca a cincea: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pe pamant.

Cand o vezi pe mama ta batrana si bolnava si zice „Dragul mamei, nu ma lasa!”, cum poti s-o treci cu vederea, cand stii ca ai fost in pantecele ei si cand stii cat s-a jertfit ea pentru tine atatia ani de zile si acum iti cere ajutorul tau? Poti sa treci peste cuvantul mamei? Si tata are mare drept, dar el e mai departe de copil. El este cu treburile dinafara. Cu alte griji. Dar mama, nu vezi? Il tine in brate, ii da tata, il infasa, il pazeste. Pai ea este leaganul omenirii. Asa a facut-o Dumnezeu pe mama, ca sa se poata creste generatiile lumii intregi.

O inima de mama adevarata, nimeni n-o poate pretui, cat este de scumpa. De aceea, fiindca vorbim oleaca, va rog sa fiti foarte atenti cu tata si cu mama cand au slabit. Cat traiesc parintii, trebuie ascultati. Totdeauna, dar mai cu seama cand vezi ca s-au imbolnavit, ca au mare nevoie de ajutorul vostru. Sa nu cumva sa-i treceti cu vederea!

Fericiti si de trei ori fericiti copiii aceia, care asculta de tata si de mama, mai ales daca parintii lor sunt credinciosi. Au mare fericire si in veacul de acum si in cel viitor. Ca, daca nu asculta, fereasca Dumnezeu!

Dar daca moare mama si a blestemat copiii, nici copiii nu putrezesc, si ea se duce in fundul iadului. Ca blestemul de mama este mai puternic decat al preotului, pentru ca ea are cea mai mare autoritate de la Dumnezeu asupra copilului. Nimeni nu se jertfeste mai mult pentru copil in lumea asta ca mama.

Mai degraba sa iei varga sa-l bati de o suta de ori, decat sa-l blestemi. Auzi ce spune Solomon: Varga si nuiaua dau intelepciune copilului, iar copilul lasat de capul lui, va aduce mare scarba si mare rusine parintilor sai.

 

sursa> crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.