Senatorul UNPR Ioan Iovescu vrea sa propuna reducerea programului de munca, dupa modelul Suediei, de la opt ore la doar sase ore. Parlamentarul sustine ca a discutat problema cu mai multi parlamentari, inclusiv cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, si va elabora in acest sens un proiect de lege.

Ioan Iovescu, senator UNPR de Timis, sustine ca ideea de a reduce programul de lucru i-a venit mai demult, dar pana acum i-ar fi lipsit sustinerea politica. La aflarea vestii ca exista deja o tara in Europa unde angajatii lucreaza sase ore in loc de opt, politicianul a inceput sa ceara parerile colegilor de partid.

„Dumnezeu a lucrat minunat. Imediat cum am citit, aveam o intalnire planificata cu domnul Oprea in care i-am spus: Da, o luam in calcul. Discutam”, a precizat Ioan Iovescu, potrivit digi24.ro.

Senatorul sustine ca principalul avantaj al reducerii programului de lucru ar fi cresterea eficientei angajatilor. Dar si posibilitatea ca acestia sa castige mai mult, dupa ce multi vor prefera sa-si mai ia un job part-time. „Una este un randament la sase ore si alta e un randament la opt ore. Cei care lucreaza in fabrici pe banda, nu este usor ca opt ore sa tragi”, mai spune Iovescu.

Un manager contactat de sursa citata sustine insa ca in cazul votarii acestei legi, va exista, in mod sigur, o diminuare a salariilor. „Mi se pare absolut normal sa fie o diminuare de salariu daca de maine, angajatii mei nu mai vin opt ore si vin doar sase ore”, a declarat managerul citat.

Daca Suedia a fost prima tara din Uniunea Europeana care a optat pentru reducerea programului de lucru, senatorul Ioan Iovescu crede ca Romania ar trebui sa fie urmatoarea. Proiectul de lege ar urma sa se materializeze cel tarziu anul viitor, sustine politicianul.

Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeana (UE) pe parcursul unei saptamani, 41 de ore, in stagnare fata de precedentii doi ani, fiind urmati la mica distanta de Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Germania si Polonia. La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda si Franta, care pe parcursul unei saptamani au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound). Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.