Acasă Stirile zilei Prognoza meteo pe urmatoarele doua saptamani! Vezi cand scapam de ploi

Prognoza meteo pe urmatoarele doua saptamani! Vezi cand scapam de ploi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vremea este racoroasa in urmatoarele zile in Muntenia, inclusiv in Bucuresti, cand temperaturile maxime nu vor trece de 18 grade. Meteorologii spun ca sunt posibile ploi aproape in fiecare zi, acestea urmand sa fie mai abundente in ziua de 16 mai si in perioada 24-29 mai. Temperaturile vor mai creste dupa data de 19 mai, potrivit prognozei meteo a ANM, emisa pentru perioada 16-29 mai.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

MUNTENIA

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme racoroasa pentru aceasta perioada din an. Astfel, se va inregistra o medie regionala a temperaturilor maxime de 18 grade si de 7 grade a celor minime.

In intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor creste usor si treptat, in medie pana in jurul a 24 de grade, ziua si 11…12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va mentine relativ constant in jurul acestor valori, ce se incadreaza in limitele normale ale perioadei.

Aversele, posibile in fiecare zi a intervalului de prognoza, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, cand se vor inregistra si cantitati de apa mai importante, dar si in intervalul 24 –29 mai.

BANAT

In primele zile ale saptamanii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice perioadei, caracterizand o vreme racoroasa, cu o medie a temperaturilor maxime de 15…17 grade. Dar, incepand din data de 19 mai, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, urmand a se inregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22-24 de grade. Treptat, incepand din a doua jumatate a primei saptamani, valorile medii nocturne vor fi in crestere, pana la 10-12 grade in perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, indeosebi la inceputul primei saptamani si spre sfarsitul celei de-a doua.

CRIsANA

in perioada 16-18 mai vremea va fi racoroasa, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai si pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, valorile de temperatura vor fi in crestere usoara si treptata si vorajunge sa caracterizeze un regim termic in general normal, astfel ca valorile medii diurne se vor situa intre 20 si 23 de grade, iar cele minime intre 8 si 10 grade.Vor fi averse pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza.

TRANSILVANIA

La inceputul intervalului vremea va fi mult mai rece decat in mod normal, cu o medie regionala a maximelor termice de 13-17 grade, iar a minimelor nocturne de 2-6 grade. Din data de 20 mai si pana spre sfarsitul celei de-a doua saptamani, valorile de temperatura vor fi in crestere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20-22 de grade si a celor minime de 5-9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoza, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la inceput si din nou in cea de-a doua saptamana.

MARAMUREs

in prima saptamana, pana spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne si nocturne cu mult mai coborate decat cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13-15 grade, iar a celor minime de 3-7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara si treptata,
urmand a se inregistra valori termice, atat diurne cat si nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, in perioada 20- 26 mai, in medie, temperaturile maxime vor fi de 19-22 de grade, iar cele minime de 7-10 grade.Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoza, vor fi averse, in general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Pana in jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade si vor fi in medie de 13-18 de grade, apoi vor creste treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20…22 de grade. Media regionala a minimelor nocturne va fi de 6-8 grade in prima jumatate a primei saptamani apoi acestea vor creste si din 23 mai pana spre sfarsitul lunii se vor inregistra, in medie, 10-12 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, dar cu precadere in primele zile si in a doua saptamana de prognoza.

DOBROGEA

In primele patru zile ale intervalului de prognoza vremea va fi racoroasa, pentru ca mai apoi valorile termice sa marcheze o crestere usoara si treptata, apropiindu-se de normele climatologice. in cea de-a doua saptamana regimul termic nu va mai suferi variatii semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa intre 17 si 22 de grade, iar cele minime intre 9 si 13 grade. Aversele se vor semnala local si cu o probabilitate mai mare la inceputul intervalului si dupa data de 24 mai.

OLTENIA

In primele zile, atat temperaturile diurne cat si cele nocturne vor caracteriza o vreme racoroasa, cu o medie a maximelor termice de 16-18 grade si de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va creste usor si treptat spre valori normale pentru data calendaristica. Cea de-a doua saptamana va debuta cu temperaturi maxime, in medie, de 14
grade si minime de 11 grade, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza nu vor mai fi variatii semmnificative. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare la inceputul si sfarsitul intervalului de referinta. in rest, acestea vor fi sporadice si slabe cantitativ.

LA MUNTE

Primele patru zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime si in jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara si treptata, astfel ca in cea de-a doua saptamana regimul termic se va incadra in limitele normale ale perioadei si va fi relativ constant, cu maxime, in medie, de 13 grade si minime in jur de 5 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, iar in primele zile acestea vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Local si temporar se vor inregistra cantitati de apa mai importante.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos