Meteorologii estimeaza, pentru primele doua luni din anul 2016, un regim termic, in general, normal pentru perioada respectiva, cu temperaturi ce vor cobori pana spre -7 grade in zona Moldovei, precum si cu precipitatii cu tendinta de excedent in majoritatea regiunilor, potrivit previziunilor Administratiei Nationale de Meteorologie.

In prima luna din 2016, valorile termice se vor situa, in general, in apropierea mediilor climatologice (de—2,1 grade Celsius) in centrul, nordul si local in vestul tarii. In rest, valorile de temperatura pot fi peste norme. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei, intre—6 si—7 grade Celsius, iar cele mai ridicate in Dobrogea, intre—1 si 2 grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca acestea vor fi, in ianuarie, apropiate de mediile multianuale in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul regiunilor vor avea o tendinta de excedent. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat si Crisana (cate 54 l/mp), scrie Agerpres.

Potrivit prognozei de specialitate, in februarie, temperatura medie lunara a aerului se va situa, in general, in limite apropiate de mediile climatologice, cu exceptia sud-estului, sudului si, local, vestului tarii, unde valorile termice vor fi mai ridicate decat cele normale. Media multianuala a lunii februarie se situeaza la—1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre—6 si—1 grad Celsius in Moldova, respectiv intre—2 si 0 grade Celsius in Muntenia si intre 0 si 2 grade Celsius, in Banat si Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta, in general, o tendinta spre excedent, mai putin in estul, sud-estul si local sudul tarii, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp. Zonele Banatului, Crisanei, Maramuresului si Olteniei vor prezenta cantitati de precipitatii de peste 50 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.