Cap Limpede

Justitia

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala fata de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu!

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala fata de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale, potrivit agerpres.ro.

Videanu a fost chemat joi la sediul DIICOT pentru a i se comunica ca a fost pus sub acuzare, solutia de incepere a urmaririi penale fiind dispusa pe 9 septembrie, dupa ce la presedintele Traian Basescu a incuviintat cererea procurorilor.

Potrivit unui comunicat DIICOT, in perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al Interagro. Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

„Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN Romgaz SA, creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale”, se arata in cererea DIICOT.

Procurorii sustin ca demersul ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-a realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, „societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”.

Anchetatorii mai arata ca, prin activitatea ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate „a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale”.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, „s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei”.

Afectarea activitatii SNGN Romgaz SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu , in favoarea SC Interagro SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor DIICOT, in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.

In referatul DIICOT se mai retine ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-45213").on("click", function(){ $(".com-click-id-45213").show(); $(".disqus-thread-45213").show(); $(".com-but-45213").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});