Cap Limpede

Stiinta

Principala cauza a OBEZITATII a fost descoperita! Se numeste „GENA GRASIMII”

Principala cauza a obezitatii a fost descoperita de o echipa de cercetatori canadieni si americani. Se numeste „gena grasimii” si ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii.

Gena respectiva, care codifica proteina IRX3, controleaza metabolismul si consumul de energie, iar cercetatorii au descoperit ca soarecii care au un deficit de 30% din aceasta proteina sunt de obicei mai slabi decat ceilalti, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii care aveau un deficit din aceasta proteina cantareau mai putin in ciuda faptului ca mancau la fel si faceau la fel de multa miscare ca ceilalti soareci de laborator.

Cand au primit o dieta bogata in grasimi, soarecii cu deficit de IRX3 si-au pastrat greutatea si nivelul normal de grasimi, spre deosebire de ceilalti soareci, care aproape si-au dublat greutatea.

De asemenea, celulele grase ale soarecilor cu deficit de IRX3 erau mai mici, cercetatorii observand ca acestia aveau un nivel mai crescut de celule grase brune, care ard celulele grase albe ce formeaza tesutul adipos.

„Acesti soareci sunt slabi si pierd in greutate in primul rand prin pierderea grasimii (…). Ei sunt rezistenti la obezitatea indusa de o dieta bogata in grasimi si au o abilitate mult mai buna de a procesa glucoza – astfel incat par sa fie protejati impotriva formelor de diabet”, a declarat profesorul Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.

Cercetatorii au constatat ca „gena grasimii” interactioneaza cu alta gena, cunoscuta drept FTO, ce favorizeaza luarea in greutate – iar persoanele care au variante ale genei FTO produc mai multe proteine IRX3 si au un risc mai mare de obezitate.

Cercetatorii au demonstrat ca asocierea dintre IRX3 si FTO apare in cazul oamenilor, al soarecilor si al pestilor-zebra – ceea ce sugereaza o legatura evolutionista intre mai multe specii, care s-a format in urma cu mii de ani.

Studiul, publicat in editia online a revistei Nature, demonstreaza ca variantele genei FTO regleaza aparitia obezitatii prin legatura sa cu gena IRX3, identificata drept „gena grasimii”.

„Informatiile noastre indica, fara niciun dubiu, ca IRX3 controleaza masa corporala si regleaza alcatuirea corpului. Orice asociere intre FTO si obezitate se datoreaza influentei genei IRX3”, a explicat Marcelo Nobrega, de la Universitatea din Chicago.

Sursa: mediafax.ro

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-58535").on("click", function(){ $(".com-click-id-58535").show(); $(".disqus-thread-58535").show(); $(".com-but-58535").hide(); }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });