Primul portavion chinezesc – Liaoning – a revenit in portul sau de origine Qingdao din nordul Chinei, dupa ce a finalizat exercitiile navale din Marea Chinei de Sud, transmite agentia Xinhuanet.

Potrivit unei surse din marina chineza, nava portavion si-a testat cu succes sistemele de lupta timp de 37 zile, realizandu-si obiectivele preconizate. Exercitiul a avut loc in apropiere de insula Hainan din sudul Chinei, arata Reuters.

Exercitiile navale nu au decurs insa chiara fara niciun incident. Pe 5 decembrie portavionul chinezesc aproape ca a acrosat o nava de razboi americana, care se deplasa prin aceeasi zona. Ulterior, mass-media chineza a acuzat flota americana ca se deplasa prea aproape de portavion, în timp ce secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a numit actiunile chinezilor drept „iresponsabile”.

portavion 2

In timpul exercitiilor navale, portavionul chinezesc era insotit de doua distrugatoare, doua fregate si un avioan. De asemenea, la exercitii au participat si submarine.

In acest moment, Liaoning este singurul portavion din Marina Chineza. Autoritatile chineze au cumparat nava de la Ucraina, care a primit-o în 1993 in urma impartirii flotei militare a URSS. În aprilie 1998, portavionul neterminat a fost vândut Chinei pentru 20 milioane dolari, aparent pentru construirea unui centru de divertisment si cazinou plutitor. China insa a modernizat nava si a pus-o la dispozitia Marinei in luna septembrie 2012. Pana in 2020, China intentioneaza sa inceapa constructia propriilor portavioane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.