Acasă Stirile zilei Stiinta Primul AVION SPATIAL pregatit de Agentia Spatiala Europeana! De ce va fi...

Primul AVION SPATIAL pregatit de Agentia Spatiala Europeana! De ce va fi CAPABIL acest PROTOTIP!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agentia Spatiala Europeana pregateste un avion spatial, denumit IXV, un prototip care va fi capabil sa calatoreasca in spatiu si sa revina in conditii de siguranta pe Pamant.

Asamblat in Italia, „Vehiculul experimental intermediar” (IXV) efectueaza in aceasta perioada ultimele teste in laboratoarele pe care ESA le detine in Olanda, la Noordwijk, o suburbie a orasului Haga.

Vehiculul spatial, care are forma unui pantof si marimea unui automobil, va pleca in aceasta luna in Guyana franceza, de unde va decola pe 18 noiembrie, in cadrul unui zbor test suborbital de 100 minute.

„IXV reprezinta un debut, iar misiunea este esentiala pentru viitorul navetelor spatiale din Europa”, a declarat Giorgio Tumino, seful misiunii. „Obiectivul principal al acestei misiuni este de a obtine capacitatea de a reveni pe Terra, dupa un zbor in spatiu, in conditii de siguranta”.

Dupa ce va ajunge la altitudinea de 450 kilometri, aparatul, care va avea la bord 300 de senzori si alte aparate de masura, va reintra in atmosfera terestra cu o viteza de 7,5 kilometri pe secunda.

In acel moment aparatul va receptiona o multime de date stiintifice referitoare la schimburile de caldura dintre aer si suprafetele solide aflate in deplasare cu viteze foarte mari.

Construit din ceramica, fibra de carbon si pluta, IXV are o lungime de 5 metri si o latime de 2 metri.

Desi aparatul de zbor are la bord doar instrumente de masurare, el ar putea fi dezvoltat intr-o veritabila naveta spatiala care va fi capabila sa readuca pe Terra echipaje de astronauti si diverse esantioane din spatiu.

„Daca vom decide intr-o buna zi sa dezvoltam un sistem european de explorare a spatiului, trebuie sa dezvoltam neaparat aceasta tehnologie”, a declarat Giorgio Tumino, reamintind faptul ca Europa utilizeaza in prezent capsule rusesti si americane pentru a readuce pe Terra obiecte si astronauti.

Dezvoltat in ultimii cinci ani, proiectul IXV a costat pana in prezent 150 milioane de euro.

„Daca vrem sa putem sa readucem astronauti de pe Statia Spatiala Internationala, aceasta este o etapa esentiala”, a adaugat seful misiunii.

Sursa: mediafax.ro