Acasă Stirile zilei Primele forme de viata au aparut pe MARTE si au fost aduse...

Primele forme de viata au aparut pe MARTE si au fost aduse pe PAMANT prin meteoriti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui studiu realizat de un cercetator american primele forme de viata de pe Terra au aparut de fapt pe Marte si au ajuns pe Pamant prin intermediul meteoritilor, informeaza mediafax.ro.

Un element despre care se crede ca este crucial pentru aparitia formelor de viata se gasea doar la suprafata planetei Marte, spune geochimistul Steven Benner, de la Westheimer Institute for Science and Technology din Gainesville, Florida, informeaza dailymail.co.uk.

Acesta spune ca „semintele” din care au aparut formele de viata au ajuns probabil pe Terra prin intermediul unor meteoriti desprinsi din Marte in urma unor coliziuni sau eruptii vulcanice.

Profesorul Benner este de parere ca o varianta minerala oxidata a elementului molibden – cruciala pentru aparitia formelor de viata – nu se gasea decat pe Marte. Despre aceasta varianta minerala oxidata a molibdenului se crede ca a fost elementul catalizator care a ajutat moleculele organice sa se dezvolte in primele forme de viata.

„In plus, studii recente au aratat ca aceste conditii potrivite pentru aparitia formelor de viata pot exista inca pe Marte”, a mai spus Benner, care a mai explicat ca varianta minerala oxidata a molibdenului influenteaza modul de formare a structurilor vii.

Aceasta varianta a molibdenului nu ar fi putut exista pe Pamant in momentul in care au aparut primele forme de viata, pentru ca, in urma cu trei miliarde de ani, suprafata Terrei continea foarte putin oxigen, spre deosebire de Marte, a spus Benner.

Toate aceste dovezi arata ca, cel mai probabil, viata a aparut pe Pamant adusa de pe Marte cu ajutorul meteoritilor.

Cercetatorii se confrunta cu doua paradoxuri in ceea ce priveste modul in care formele de viata au aparut pe Terra.

Primul este numit de Benner „paradoxul gudronului” – toate formele de viata sunt facute din materii organice, dar, daca se adauga energie (caldura, lumina etc.) moleculelor organice si sunt lasate sa se manifeste, ele nu vor crea viata, ci se vor transforma in gudron, petrol etc.

„Anumite elemente par capabile sa controleze tendinta materiilor organice de a se transforma in gudron, in mod particular borul si molibdenul, deci credem ca mineralele care contin ambele elemente sunt fundamentale pentru inceputul vietii”, a spus profesorul, adaugand ca analizele recente ale unui meteorit provenind de pe Marte au aratat ca acesta continea bor, un element cheie pentru mentinerea vietii.

Al doilea paradox este acela ca formele de viata ar fi trebuit sa se lupte sa supravietuiasca pe Terra, la momentul aparitiei, pentru ca pe atunci Pamantul era cel mai probabil acoperit in totalitate de apa. Acest lucru ar fi impiedicat existenta unei concentratii optime de bor – care in prezent se gaseste numai in zone foarte aride. De asemenea, apa este coroziva pentru ARN (acid ribonucleic), despre care cercetatorii cred ca este prima molecula genetica ce a aparut pe Terra.

Detalii despre teoria profesorului Benner au fost prezentate miercuri la Conferinta Goldschmidt, care are loc anual in Florenta, Italia.