Judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie au dat joi sentinta in dosarul Microsoft: omul de afaceri Nicolae Dumitru — un an si 6 luni inchisoare cu suspendare, fostul ministru Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, omul de afaceri Dorin Cocos — 2 ani cu executare, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe stefan — 3 ani cu executare.

In cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanta a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o durata de 90 de zile in cadrul Administratiei Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecatorii au decis incetarea masurii controlului judiciar.

Magistratii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe stefan sa fie scazute perioadele in care acestia au stat in arest preventiv si arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisa exercitarea unor drepturi civile pe o perioada de 2 ani, dupa executarea inchisorii.

in plus, judecatorii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocos; 3.996.360 euro de la stefan Gheorghe.

Totodata, a fost mentinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpatilor.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului României si, implicit, permitând plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocându-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, având la baza un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 — 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. in contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul României”, preciza DNA.

in primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, stefan, Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.