Acasă Stirile zilei Social PRIMA REACTIE OFICIALA din partea SIE despre CAZUL ”PONTA, OFITER ACOPERIT”!

PRIMA REACTIE OFICIALA din partea SIE despre CAZUL ”PONTA, OFITER ACOPERIT”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Serviciul de Informatii Externe (SIE) nu a intarziat sa vina cu precizari intr-un comunicat de presa referitor la cazul „Ponta, ofiter acoperit”, si spune ca nu poate oferi informatii cu privire la ofiterii care lucreaza sub acoperire, in cadrul Serviciului, prin urmare, nu se poate nici confirma, nici infirma informatia prezentata de catre Traian Basescu.

In plus, SIE sustine ca Hotararea de Guvern 223/2013 privind lista informatiilor secret de stat nu extinde, cum a sustinut presedintele Traian Basescu, ci restrange categoriile de personal protejate la nivel de secret de stat.

In comunicat, se precizeaza ca SIE nu este abilitat sa ofere informatii cu privire la identitatea ofiterilor care lucreaza sub acoperire:

”Fata de situatia in care este implicat un serviciu de informatii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiterilor acoperiti, in contextul dispozitiilor legale ce-i guverneaza activitatea, SIE nu este abilitat sa raspunda unor intrebari de asemenea natura, chiar si in conditiile in care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legatura cu institutia”. La nivelul anului 2002, in aplicarea art. 22 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, Serviciul de Informatii Externe, institutie detinatoare de informatii clasificate secret de stat, a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate”, se arata in document.

Serviciul de Informatii Externe (SIE) mai sustine ca Hotararea de Guvern 223/2013 privind lista informatiilor secret de stat nu extinde, cum a sustinut presedintele Basescu, ci restrange categoriile de personal protejate la nivel de secret de stat.

SIE mentioneaza ca ”in privinta statutului personalului SIE, modificarea adusa de HG nr.223/2013 nu reprezinta o extindere, ci o restrangere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat”. Serviciul precizeaza ca ”nevoia acestei precizari explicite, care particularizeaza prevederile legale in materie, a fost generata de situatiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat in ultimii 10 ani, cand peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati, situatie de natura sa produca prejudicii majore SIE, in conditiile in care personalul este resursa cea mai importanta a Serviciului iar deconspirarea unui ofiter atrage dupa sine deconspirarea actiunilor SIE si implicit, afectarea intereselor Romaniei sau ale partenerilor sai strategici”.

Totodata, se mai fac precizari si cu privire la controversata Hotarare de Guvern invocata de Traian Basescu, despre care oficiali SIE spun, ca de fapt, nu avea nevoie de un aviz de la CSAT. SIE a prezentat parcursul elaborarii HG 223/2013 si motivele pentru care a fost adoptat actul normativ „dezbatut si supus aprobarii in sedinta publica a Executivului din data de 30.04.2013”.

Serviciul precizeaza ca in 2002 a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate, in aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

”Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE.

Proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupa obtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ.

In conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT.

De altfel, din datele pe care le detinem, nicio hotarare a Guvernului avand ca obiect de reglementare liste cuprinzand informatiile secrete de stat alecelorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii nu a fost supusa avizului CSAT”, se arata in comunicatul remis Realitatea Tv.

Sursa: realitatea.net