Bacteria care cauzeaza acnee a fost transmisa de catre om vitei de vie, au constatat biologi italieni care au numit noua specie de bacterie in onoarea muzicianului Frank Zappa, se arata intr-un articol publicat in Molecular Biology and Evolution.

„Aceasta bacterie se comporta atat de neobisnuit, iar noul habitat a fost atat de neasteptata, incat ne-am gandit la Frank Zappa. Atunci cand am analizat bacteria, ascultam albumele lui Zappa in masini” , – au explicat autorii studiului, Andrea Campisano si Omar Rota – Stabelli.

Bacteria Propionibacterium acnes joaca un rol major in inflamarea glandelor sebacee, care duce la aparitia de acnee la om.

Campinsano si Rota Stabelli au gasit noua bacterie atunci cand realizau analiza genetica a microorganismelor din vita de vie, recoltata in diferite parti din nord-estul Italiei. Specia descoperita a bacteriei P. acnes traieste in coaja si miezul vitei, fiind incorporata in celulele plantei.

Oamenii de stiinta au numit noua specie Propionibacterium Zappa. Acest nume desemneaza cuvantul italian pentru sapa si, in acelasi timp, trimite si la numele muzicianului american Frank Zappa.

Analiza genetica a permis oamenilor de stiinta sa urmareasca istoria evolutiva a bacteriei. Rezultatele analizei au confirmat ca, initial, acesta infecta oamenii, iar la vita de vie s-a trasnmis in urma cu aproximativ 7.000 de ani, ceea ce coincide cu perioada in care planta a fost domesticita. In timpul evolutiei sale, bacteria a pierdut genele care codifica proteinele necesare pentru repararea ADN-ului.

Acesta este primul caz in care o bacterie este transmisa de la om la planta. Influenta bacteriei P. Zappae asupra cresterii si sanatatii strugurilor urmeaza sa fie abia stabilita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.