Acasă Stirile zilei Stiinta Pretul unui zambet placut este un MARE RISC de infarct si accident...

Pretul unui zambet placut este un MARE RISC de infarct si accident cerebral!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pretul unui zambet placut poate creste riscul de infarct si accident cerebral, deoarece apa de gura pe care o folosim ucide bacteriile bune care contribuie la mentinerea unui nivel scazut al tensiunii arteriale, potrivit dailymail.co.uk.

Cei 19 voluntari care au participat la acest studiu au inregistrat o crestere a tensiunii arteriale timp de cateva ore dupa ce au folosit apa de gura. Voluntarii, persoane sanatoase, au folosit apa de gura de doua ori pe zi, iar tensiunea lor arteriala a crescut cu 2-3,5 unitati de fiecare data (milimetri coloana de mercur, mmhg).

Mai mult, efectul cresterii tensiunii arteriale s-a manifestat chiar din prima zi.

Profesorul Amrita Ahluwalia, de la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatorul acestui studiu, a criticat folosirea pe scara larga a apelor de gura, unele dintre acestea continand antiseptice foarte puternice. Ea a explicat ca uciderea zilnica a bacteriilor bune se traduce printr-o crestere minora, dar regulata a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra mortalitatii provocate de infarct si accident cerebral.

Aceasta a mai spus ca apa de gura este recomandata zilnic doar in cazul unor infectii ale gingiilor si dintilor, nu si in cazul unor persoane cu dantura sanatoasa.

Pentru fiecare crestere de doua unitati a nivelului tensiunii arteriale, riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace creste cu 7%, iar din cauza unui accident cerebral, cu 10%, potrivit unui studiu separat.

Multe ape de gura contin antisepticul clorhexidina, care ucide microbii necesari la crearea nitritului, esential pentru dilatarea vaselor de sange. Nu toate apele de gura contin clorhexidina, insa si cele care nu au acest antiseptic in compozitie pot tulbura echilibrul florei microbiene din gura, spun specialistii.

Sursa: mediafax.ro