Acasă Stirile zilei Preşedintele grec Karolos Papoulias a dizolvat parlamentul

Preşedintele grec Karolos Papoulias a dizolvat parlamentul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele grec Karolos Papoulias a dizolvat parlamentul ales în urma scrutinului de la 6 mai şi a stabilit data de 17 iunie pentru organizarea de noi alegeri legislative.

Decretul prezidenţial care prevede dizolvarea parlamentului şi stabileşte organizarea de noi alegeri a fost afişat în faţa parlamentului, care a fost convocat joi şi a avut doar două sesiuni, transformându-l astfel în legislativul cu cel mai scurt mandat din istoria recentă a Greciei.

Votul de la 6 mai a rezultat într-un parlament nefuncţional, câştigătorul, partidul ”Noua Democraţie”, obţinând doar 18,85% din sufragii, cel mai mic procent înregistrat vreodată de formaţiune, cu 108 deputaţi din cele 300 de fotolii în parlament.

Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie au eşuat, după ce două partide de stânga au refuzat să participe la discuţii.

Parlamentul divizat şi scăderea bruscă în popularitate a partidelor care au sprijinit acordurile de ieşire a ţării din criza financiară au adus în discuţie rămânerea Greciei în zona euro.